Gravide kvinder: Vi er rædselsslagne for at skulle føde

Bliver kvinder overladt til sig selv, når de skal føde? Det spørgsmål har vakt stor debat, efter fire jordemødre i Kristeligt Dagblad advarede om forholdene på hospitalernes fødegange. Nu deler flere kvinder deres fødselsoplevelser

Kvinder deler gode og dårlige fødselsoplevelser på Facebook efter debatten om forholdene for jordemødrene på hospitalernes fødegange.
Kvinder deler gode og dårlige fødselsoplevelser på Facebook efter debatten om forholdene for jordemødrene på hospitalernes fødegange. .

”Jeg havde en jordemoder, som var fysisk til stede igennem hele fødslen, men som havde mere travlt med elektronisk at dokumentere alt på journalen end at opdage, jeg havde åbnet mig otte centimeter.”

Sådan skriver en mor om sin fødsel på Kristeligt Dagblads Facebookside. Kommentaren er én blandt mange, som er kommet i kølvandet på søndagens artikel om fire jordemødre, der beretter om forholdene på landets fødeafdelinger.

Kvinderne diskuterer forholdene og deler i øjeblikket de oplevelser, som de havde i forbindelse med deres fødsel. Selvom flere har haft positive oplevelser, så fortæller mange, at de har været overladt til sig selv.

En af dem er Liselotte Sandgren, som har haft en dårlig oplevelse.

"Ved første fødsel var travlheden så stor, at jordemoderen var nødt til at se til en anden fødende, mens jeg var i fødsel og stod op og pressede."

Kvinder, som endnu ikke har født, har også blandet sig i debatten. En af dem er Helle Stark Haack, som er blevet utryg forud for hendes kommende fødsel.

"Jeg har fem uger til termin med mit første barn! Jeg er i forvejen rædselsslagen for at skulle føde, og min angst bliver ikke mindre af at der kommer flere og flere artikler som denne."

Anette Finderup kan derimod ikke kende det billede, som de fire jordemødre tegner.

"Jeg havde tre jordemødre gennem min fødsel, og jeg var aldrig alene. Det var mit livs bedste oplevelse. Håber, at min næste fødsel om tre måneder bliver på samme måde."

Hun bliver bakket op af en anden deltager i debatten, Maiken Daugaard Andersen.

"Jeg fødte min søn på et af landets største og travleste fødeafdelinger. Og vi havde SÅ fin en oplevelse. Vi var alene i 10 minutter ud af 12 timer - resten af tiden var der hele tiden en jordemoder eller en studerende og oftest dem begge to," skriver hun.

Debatten blev rejst af jordemødrene, som advarede mod umenneskelige forhold, da det kom frem, at regeringen angiveligt vil sløjfe den pulje på 250 millioner kroner, der var blevet sat af til at forbedre forholdene på landets fødegange. Men travlheden på fødegangene er ikke et nyt fænomen, mener læser Birgit Laurvig Andersen. 

"Tja! For 26 år siden havde jeg otte forskellige jordemødre under fødslen, hvilket resulterede i, at mit barn fik en hjerneskade som følge af manglende kompetencer og ansvar! Og det må min datter så leve med resten af livet."

Artiklen "Jordemødre: Kan det være rigtigt, at en fødende kvinde skal overlades til sig selv?" debatteres heftigt på Kristeligt Dagblads Facebookside.

Se, hvad brugerne skriver, og deltag i debatten nedenfor ved at trykke her eller på kommentarfeltet herunder ...