DEL DINE MINDER: Haslev Udvidede Højskole lukker

Bestyrelsen bag den tidligere indremissionske højskole ser ikke anden udvej end at erklære skolen konkurs. Fortæl om dine oplevelser fra skolen

Haslev Udvidede Højskole er lukket og ligger øde hen. I dag har bestyrelsen så erklæret skolen konkurs.
Haslev Udvidede Højskole er lukket og ligger øde hen. I dag har bestyrelsen så erklæret skolen konkurs. Foto: Leif Tuxen.

Haslev Udvidede Højskole, oprettet af Indre Mission i 1916, er netop erklæret konkurs.

Højskolen har længe kæmpet med en dårlig økonomi, og i dag valgte bestyrelsen så at erklære højskolen konkurs.

Længe havde man ellers håbet på en redning, blandt andet i form af et muligt tilskud på 300.000 kroner fra Faxe Kommune. Men det har ikke været muligt at få en bank med på aftalen, og det var derfor formentligt kun et spørgsmål om dage, før andre ville begære skolen erklæret konkurs, oplyser højskolens advokat og kurator, Jens Brusgaard, til Sjællandske Medier.

LÆS OGSÅ: Et sidste farvel til 100 års højskoleliv

Ifølge Jens Brusgaard har det været bestyrelsen magtpåliggende, at ingen andre skulle erklære højskolen konkurs, og derfor vælger man nu selv at tage det drastiske skridt, blandt andet for at undgå problemer med de ansattes fagforeninger, når der ikke længere er løn og feriepenge.

I en stor reportage fra den nu mennesketomme højskole beskrev Kristeligt Dagblad fornyligt, hvordan den tidligere indremissionske skole gennem flere år kæmpet en hård kamp for overlevelse.

Her fortalte skolens musiklærer Arne Andreasen, der viste rundt på den affolkede skole, hvor dybt højskolens sjæl sidder i både ansatte og kursister, og hvor svært det derfor er at acceptere tanken om, at de gamle bygninger med alle deres historier nu risikerer at ryge på tvangsauktion.

"Tvangsauktion. Det er et ærgerligt ord. Vi har det, som om vi har taget afsked med en elsket gammel bedstemor, og nu skal vi sørge for, at hendes hus sælges videre til ordentlige mennesker. Det skal ikke vantrives. Det skal fyldes med liv igen", lød det fra Arne Andreasen til Kristeligt Dagblad.