Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Overblik: Dem mistede vi i kirkens verden i 2018

Theodor Jørgensen, Tove Lindbo, Jette Dahl og Peter Kemp var blandt de kendte ansigter fra kirkens verden, som vi måtte sige farvel til i løbet af 2018.

Peter Kemp, Tove Lindbo og Johannes Langhoff var blandt de kirkelige skikkelser, som gik bort i det forgangne år

Peter Kemp

Født 1937. Død august 2018.

Filosof og teolog Peter Kemp blev 81 år gammel. Han var med til at bringe fransk filosofi til Danmark, og så vil han blive mindet for sine etiske indspark i samfundsdebatten. Han skrev omkring 40 bøger, en del af dem på fransk. Han har også oversat og skrevet introduktioner til værker af vigtige franske tænkere som Jean-Paul Sartre, Emmanuel Levinas og Jacques Derrida.

Theodor Jørgensen

Født 1935. Død januar 2018.

Teologisk professor Theodor Jørgensen var i kendt for at have et bredt fagligt vingefang. Han var også en anerkendt sjælesørger. Hans teologi var præget af det tyske grænseland, hvor faderen var præst, og denne kunne sætte sig i både tyskernes og danskernes sted. Theodor Jørgensen arvede denne kunnen ifølge flere skudsmål.

Jette Dahl

Født 1952. Død april 2018.

Jette Dahl blev kendt som præst for åndeligt søgende og gjorde sig bemærket som en teolog, der tidligt forstod, at kroppen også måtte spille en rolle i folkekirkens kristendom. Hun døde i april i år efter længere tids sygdom, blot 65 år gammel. Hun tilbød i en periode gruppesamtaler om åndelig dannelse, pilgrimsvandring og meditation, ligesom hun har skrevet bøger om kristen spiritualitet.

Knud Jørgensen

Født 1942. Død december 2018.

Knud Jørgensen vil især blive husket for sin tid som direktør for den dansk-norske missionsorganisation Aeropagos, hvor han virkede mellem 1998 og 2010. I ungdommen var han journalist og vært på DR, men sagde op og rejste til Etiopien med sin hustru som programchef for den kristne radiostation Evangeliets Stemmer.

Tove Lindbo

Født 1928. Død september 2018.

Den tidligere kirkeminister blev 89 år gammel. Gennem 22 år var hun folketingsmedlem for Socialdemokratiet, hvor hun var en respekteret skikkelse. Tove Lindbo havde et stort hjerte for Grønland, hvilket kom hende til gode i Anker Jørgensens sidste regeringsperiode, hvor hun mellem 1981 og 1982 var minister for både Grønland og folkekirken.

Johannes Langhoff

Født 1920. Død marts 2018.

Den tidligere sognepræst blev 97 år. Havde flere tillidsposter, blandt andet som bestyrelsesformand for Kristeligt Dagblad, formand for Det Mellemkirkelige Råd og medlem af Kirkernes Verdensråds centralkomité. Hans teologistudier trak ud grundet Anden Verdenskrig. Under krigen skrev han allerede for Kristeligt Dagblad og derudover hjalp han jøder med at gå under jorden.

Lars Rostrup Tjalve

Født 1943. Død januar 2018.

40 år som sognepræst i Asminderød-Grønholt Pastorat, der også tæller Fredensborg Slotskirke, fyldte Lars Rostrup Tjalves arbejdsliv. Han skrev flere bøger og var kendt for at markere sig i debatten som en ivrig fortaler for folkekirkens rummelighed. Som præst vil han blandt andet blive husket for sine levende prædikener, hvor han talte uden manuskript.

Søster Birte Zwicky Norup

Født 1936. Død september 2018.

Forstanderinde på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup gennem en årrække. I Hellerup. Fra 1988 til 2003 spillede hun en stor rolle i moderniseringen af institutionen, hvor der drives både plejehjem, hospice og udbydes kurser i åndelig omsorg. Hun levede sin sidste tid på stedets hospice og var kendt som en beskeden kvinde.

Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen
Jette Dahl. – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Privatfoto.
Tove Lindbo. – Foto: Ritzau Scanpix
Johannes Langhoff. – Foto: Leif Tuxen
Lars Tjalve. – Foto: Leif Tuxen
Søster Birte Zwicky Norup. – Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix