Demokratifest bider sig fast

Folkemødet på Bornholm syder af politiske debatter om alt fra skat til folkelighed og frihed. Og det ser ud til at være kommet for at blive

Politikere og borgere mødes på tæt hold ved folkemødet på Bornholm. Her sikrer en tilskuer sig et varigt minde fra mødet i form af et billede af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). –
Politikere og borgere mødes på tæt hold ved folkemødet på Bornholm. Her sikrer en tilskuer sig et varigt minde fra mødet i form af et billede af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). –. Foto: Nils Meilvang.

Måske burde Kinas præsident Hu Jintao have været rundt om Bornholm på sit besøg i Danmark.

Her ville han i hvert fald kunne have fået et alternativt billede af, hvad et folkemøde er. Livlige diskussioner mellem politikere og borgere på tæt hold om stort set alle tænkelige emner.
LÆS OGSÅ: Festdage for demokratiet

En fri presse, der stiller nærgående spørgsmål og bringer debatten ucensureret ud til resten af folket. En hær af lobbyister, der uformelt møder politikere og forsøger at påvirke dem efter bedste evne om alt fra elbiler til alkoholbehandling.

Folkemødet i Allinge, der første gang blev holdt i 2011, har på to dage udviklet sig til en slags demokratifest, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kunne i sin tale i går eftermiddags fortælle, at der også bliver et folkemøde næste år, samme tid og sted.

På den centrale scene holdt udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sin tale om formiddagen, og han koncentrerede sig om den udenrigspolitiske dagsorden.

Derimod kom han ikke ind på det, der ellers blev talt mest om mellem teltene: Kan regeringen få sin skattereform igennem og i givet fald med hvem?

Venstre måtte opgive sit ultimative krav om skattelettelser for 13 milliarder kroner, og dermed syntes vejen umiddelbart åben for en bred aftale over midten.

Når man lyttede til især borgerlige politikere på gaden, var der imidlertid ikke den store optimisme at spore.

Venstre har spillet ud med en lille reform, der kun rækker frem til 2015, men ifølge Socialdemokraterne fører det til ufinansierede skattelettelser, og målet om økonomisk holdbarhed i 2020 bliver endnu sværere at nå, end det i forvejen er blevet efter trepartsforhandlingernes kollaps.

Hvis der bliver en lille aftale, får Venstre som tillægsgevinst den frihed, at partiet står frit til at gennemføre en ny skattereform efter næste valg, hvis det skulle genvinde regeringsmagten.

Det samme problem med økonomisk holdbarhed får regeringen imidlertid, hvis den gennemfører en lille reform med Enhedslisten, som ikke vil være med til at nøjes med at pristalsregulere overførselsindkomsterne. Så det samlede billede af reformforhandlingerne er stor rådvildhed, også fordi regeringen tilsyneladende fortsat forhandler til begge sider.

Og så var der alt det andet. De gule fagforeningers møde om den danske arbejdsmarkedsmodel, som er blevet for tynd til fremtidens catwalk.

Kristelig Fagbevægelse (Krifa), Frie Funktionærer og Det Faglige Hus finder det udemokratisk, at de tre organisationer med omkring en kvart million medlemmer ikke var med til trepartsforhandlingerne.

Det blev til en til tider heftig diskussion mellem lederne af de tre organisationer og en række politikere. Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Bjarne Lausten, fik for eksempel undervejs kaldt medlemmerne af de gule fagforeninger for en form for nasserøve.

Ved havnen i Allinge var tonen mere urban, da Kirkernes Integrationstjeneste, KIT, og fagforeningen FOA indbød til møde om aupairpigers arbejdsforhold.

Danmark har omkring 4000 udenlandske aupairs, og langt de fleste kommer fra Fillippinerne.

De sender penge hjem til famillien, og halvdelen søger videre til et andet europæisk land. Derfor er der snarere tale om, at aupair er blevet til billige tjenestefolk, primært i Nordsjælland, snarere end en kulturel udveksling, som oprindeligt var meningen.

To politikere, Lennart Dansbo fra Socialdemokraterne og Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, var stort set enige om, at det var problematisk, men det var småt med konkrete løsningsforslag.

Dem føg det til gengæld med længere ude på molen, hvor Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke og Venstres Ellen Thrane Nørby skændtes bravt om, hvem af de to partier, der havde hovedansvaret for krisen. Også her blev der talt skattereform, dog uden at partierne kom tættere på hinanden.

Vejrudsigten for i dag taler om mere ustadigt vejr for Bornholm end de foregående dage, men udsigten for folkemødet er ikke til at tage fejl af: Den tegner lys.

Leder side 16