Prøv avisen
Portræt

Viggo Mortensen: Den berømte ukendte verdensmand

Kunstneren Viggo Peter Mortensen har siden 2010 været Ridder af Dannebrog. – Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Fra havnearbejder i Esbjerg til international superstjerne. Dansk-amerikanske Viggo Mortensens vej til scenen har gjort ham til en berømthed, som Hollywood ikke helt kan definere. I morgen fylder han 60 år

Verdensmand. Altmuligmand. Usandsynlig, og anderledes. Med flagrende ord, der forsøger at omfavne hans personlighed og mange talenter, har internationale medier som The New York Times og The Guardian flere gange prøvet at få greb om den dansk-amerikanske kunstner Viggo Mortensen. Herhjemme i hans fars fædreland hersker Janteloven dog, og i danske medier er han blevet kaldt ”Den intellektuelle bonderøv”. I morgen fylder han 60 år.

Viggo Mortensen er især kendt som skuespiller og for sin rolle som den mudderdækkede Aragorn fra J.R.R. Tolkiens eventyrlige univers i filmene ”Ringenes herre”. Denne filmtrilogi er den første og eneste traditionelt kommercielle Hollywood-produktion, han har været med i, og siden har han styret uden om de store biografbaskere og konventionelle filmromancer.

Han har i stedet blandt andet fokuseret på mindre og udenlandske film som den argentinsk-dansk-amerikanske film ”Jauja” fra 2014, hvor han talte dansk for første gang på det store lærred og spillede sammen med Ghita Nørby. I 2015 vandt hans skæve filmvalg ham den danske Æres-Bodil for en ”forbilledligt alsidig karriere”.

Hans væsen og valg af film har længe fascineret filmverdenen. Som den amerikanske avis The New York Times har skrevet:

”Han er Hollywoods mest tiltalende mand, sandsynligvis fordi han er Hollywoods mindst truende mand. Han er faderlig, men ikke nedladende; han besidder styrke uden aggression.”

For selvom han ofte spiller hårdtslående mænd, portrætterer han dem på en måde, der er langt fra andre Hollywood-mænd, og i online filmdatabaser beskrives han med ”mild stemme” og ”afslappet autentisk skuespil”.

Han har tidligere udtalt til en mindre amerikansk avis, at han ikke er tiltrukket af det typiske Hollywood-liv. Han deler sparsomme detaljer om det private, og hans vigen uden om de fleste rampelys gør, at folk ikke genkender ham, når han taler med dem i metroen. Og det har han det helt fint med.

Men hvor kommer den afslappede tilgang fra, som amerikanske medier betages så meget af?

Viggo Mortensen er født i New York i 1958 som søn af en amerikansk mor og en dansk landmand. Forældrenes rejselyst og senere skilsmisse har ladet ham og hans to brødre vokse op i USA, Latinamerika og Danmark, og han taler flydende dansk, engelsk, spansk og fransk.

Han fik først berømmelsen at mærke som 43-årig, da han efter mange overvejelser, og mest fordi hans søn var stor fan af eventyret, sagde ja til at spille med i ”Ringenes herre.” En rolle, der fik ham nomineret til en Oscar. Inden da havde han været aktiv i mindre roller på film og tv og arbejdet langt fra filmstjernernes rampelys som alt fra bartender i New York til havnearbejder i Esbjerg, som flyttemand, lastbilchauffør, møllearbejder og metalarbejder. Han har tidligere udtalt, at hans liv som arbejdsmand har gjort ham opmærksom på det privilegerede liv, han nu lever som skuespiller.

Efter den enorme success med ”Ringenes herre”-filmene brugte han sin løn derfra på at starte et forlag, og i dag er han redaktør, digter, maler og fotograf og udgiver både sine egne og andres digte og fotografier. Han ser kunsten som en måde til at huske at lægge mærke til sit daglige liv og se værdien i det.

Han er kendt for at bruge sine frokostpauser på filmsættene til at gå en tur for sig selv, og når journalister interviewer ham, bider de mærke i hans gammeldags mobiltelefon, som han ikke rigtig gider bruge. Han vil ikke spilde sin tid på jorden, har han udtalt flere gange, ligesom han ofte i interviews kommer ind på, hvordan han som barn afskyede døden. Til det amerikanske blad Esquire har han sagt, at bevidstheden om hans egen dødelighed har rumsteret i hans tanker hele livet, siden han oplevede dyr dø på sin fars landbrug. I en skotsk avis uddyber han:

”Jeg ved, det lyder meget negativt, men for mig har det altid handlet om at få det meste ud af livet. Det motiverer mig. Jeg vil bare gerne gribe dagen.”

Viggo Mortensen har en voksen søn fra et tidligere ægteskab og bor i dag i Madrid med sin kæreste.