Udvalg står fast: ”Den danske sang” pryder også fremover Højskolesangbogen

I den nye udgave af Højskolesangbogen vil ”Den danske sang er en ung blond pige” stadig være at finde på bogens omslag, selvom sangen er blevet kritiseret for at være ekskluderende. Vi har ikke bøjet os for krænkelseskultur, siger udvalgsformand

”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale”, vil der fortsat stå på bogryggen af den nye udgave af Højskolesangbogen. – Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix.
”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale”, vil der fortsat stå på bogryggen af den nye udgave af Højskolesangbogen. – Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix.

Ikke alene vil den omdiskuterede sang ”Den danske sang er en ung blond pige” være at finde i den nye udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til oktober. Sangen vil også bevare sin prominente placerering på sangbogens omslag, hvor strofen ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale” for anden udgave i træk vil være at finde på bogryggen.

Det fortæller udvalget bag den ny sangbog, der dog ikke vil afsløre, hvor sangen vil blive placeret i bogen.

Sangen blev genstand for en ophedet debat i 2018, hvor Kristeligt Dagblad kunne skrive, at den havde været årsag til en krænkelsessag på Copenhagen Business School (CBS), hvor en ikke-hvid kvindelig forsker havde klaget over, at sangen var blevet sunget ved et internt morgenmøde. Kvinden følte sig ikke inkluderet, og sagen endte med, at ledelsen gav hende en undskyldning.

I den efterfølgende debat meldte udvalget for den nye udgave af sangbogen hurtigt ud, at den pågældende sang også ville være at finde i den nye udgave. Og nu har man også besluttet, at strofen fra sangen fortsat skal pryde omslaget, som den har gjort siden 2006, hvor den nuværende udgave kom. Det fortæller udvalgets formand, tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen.

”Det står ikke skrevet i sten, at det skal være netop dette citat. Indtil 2006 havde sangbogen en helt anden strofe på omslaget. Men vi var enige om, at dette var det mest sigende motto, vi kunne bruge på omslaget. Også fordi der ligger en opfordring i citatet til at synge,” siger han og tilføjer, at han er klar over, at udvalget dermed også har valgt side i den værdidebat, der opstod som et resultat af sagen på CBS.

”Det vil jeg gerne vedgå, at vi har. Vi har ikke bøjet os for det, man kan kalde krænkelseskultur.”

Lærer og morgensangansvarlig på Skolen i Sydhavnen i København, Vibe Fangel-Hansen, var en af dem, der deltog i debatten om ”Den danske sang er en ung blond pige” og dens plads i højskolesangbogen. Som medforfatter til et debatindlæg i Kristeligt Dagblad foreslog hun blandt andet, at strofen fra sangen skulle fjernes fra omslaget på den nye udgave. Hun ærgrer sig over, at udvalget ikke har lyttet.

”Jeg synes, at en ny udgave af sangbogen var en oplagt mulighed for at se på, hvad højskolesangbogen skal pege på. ’Den danske sang’ peger på national oprustning, og jeg mener ikke, at national oprustning er det, en højskolesangbog skal pege på i dag. Jeg havde håbet, at man havde turdet gøre noget andet,” siger Vibe Fangel-Hansen og foreslår, at man i stedet kunne bruge linjen ”Synge vil vi, legen er magt” fra Thorkild Bjørnvigs ”Mørk er november” på bogryggen.

Som noget andet foreslår hun, at ”Den danske sang er en ung blond pige” får en ny placering i Højskolesangbogen. I den nuværende udgave er den placeret under temaet ”Sprog og ånd”, men står det til Vibe Fangel-Hansen, bør den i stedet placeres under temaet ”Historien”.

”Hvis man placerer den her, tilkendegiver man, at den indeholder en holdning og en tankemåde, der har historisk relevans, men at det er en holdning, der blev formuleret i en anden tid, og som ikke ukritisk bør tages med ind i samtiden,” siger hun.

Udvalget har som nævnt ikke ønsket at oplyse, hvor i sangbogen den pågældende sang vil blive placeret. Det må tiden vise, men rådmand i Frederiksberg Kommune Nikolaj Bøgh (K) håber i hvert fald, at den får lov at blive stående ”i sin egen ret”. Han var manden bag en demonstration med afsyngelse af ”Den danske sang er en ung blond pige” foran CBS i 2018.

”Hvis placeringen af sangen kommer til at markere et forbehold eller en afstandtagen til sangen, vil jeg være ked af det. Jeg synes, at den fortjener at stå i sin egen ret, uden at man behøver pakke den ind i forklaringer. For det er fuldstændig misforstået, at den skulle være ekskluderende. Der har alle dage været en overvejende del af den danske befolkning, der hverken var unge, blonde eller piger. Sangen har ikke været betragtet som kontroversiel, før den identitetspolitiske bevægelse kom og ville rydde ud i alt, der hedder kultur og historie. Derfor skal man være på vagt over for den bevægelse, og jeg er glad for, at udvalget for den nye sangbog ikke har bøjet sig,” siger han med henvisning til, at strofen fra sangen fortsat skal pryde bogryggen.