Den danske sommer er lun trods regn og rusk

Nok havde vi en dejlig varmebølge i begyndelsen af juli, men mange har også måttet ty til regnfrakken for at skærme mod blæst og regn. Alligevel har juli haft flere sommerdøgn end gennemsnittet

Når mange i år føler, at dette års sommer er koldere og vådere, kan det være fordi, at vi sidste år havde en hedebølge, der varede næsten 14 dage i træk.
Når mange i år føler, at dette års sommer er koldere og vådere, kan det være fordi, at vi sidste år havde en hedebølge, der varede næsten 14 dage i træk. . Foto: Christian Lindgren.

”Det her er bare den danske sommer,” siger senior-klimatolog ved DMI, John Cappelen, til spørgsmålet om, hvordan sommeren egentligt har været indtil nu.

Han vægrer sig ved at kalde den god eller dårlig, men er man én af dem, der elsker sol og stabil varme, så har sommeren ikke været særlig god, fortæller han.

Bryder man sig derimod ikke om at svede, men nyder at dufte til den kølige sommerregn, så har det været en meget god sommer - også for naturen, haven og planterne.

Og uanset om man er til den ene eller anden ende af temperaturskalaen, så er begge vejrtyper ”indbegrebet af dansk sommervejr”, siger John Cappelen.

I juni registrerede DMI på landsplan én enkelt sommerdag på Lolland, hvilket ikke gjorde det store udslag på landsplan.

Juni kom derfor til at ligge under gennemsnittet, da juni normalt har 1,9 sommerdøgn.

Den højeste temperatur over døgnet skal være højere end 25 grader, før det kan kaldes et sommerdøgn.

Indtil videre er der gået 13 dage af juli, og vi har kunnet smøge ærmerne op til en middeltemperatur på 16,8 grader for hele landet.

I årene 1961-1990 har gennemsnitstemperaturen for juli ligget på 15,6 grader, mens den har været 17,4 grader i tiåret 2001-2010.

Når vi nu under halvvejs inde i juli har en pæn gennemsnitstemperatur, skyldes det i høj grad den varme-bølge, som fandt sted den første weekend i juli. Her var 84 procent af landet berørt af en landsdækkende varmebølge.

Det betyder, at vi i juli indtil videre har haft 2,9 reelle sommerdøgn på landsplan, hvor temperaturen kom op over 25 grader, på grund af den varme start.

Det normale antal sommerdøgn for juli er 2,6, så den normal er faktisk slået.

Når mange alligevel føler, at dette års sommer er koldere og vådere, kan det være fordi, at vi sidste år havde en hedebølge, der varede næsten 14 dage i træk. Her kunne vi nyde hele 15,5 sommerdøgn.

”Der kommer dog nok nogle sommerdøgn hist og her lokalt.

Hvis sæsonprognosen holder, dæmper lavtryksaktiviteten sig over Skandinavien i uge 31, og så vil vi måske se varmere temperaturer,” siger John Cappelen.