Den døde får stadig gaver med

Trods tusind år med kristendommen dyrker en stor del af danskerne fortsat det, man kan kalde en hedensk tradition: Når vores nærmeste dør, sender vi dem gerne af sted med fysiske ting i kisten

En tøjbamse på hvid baggrund.
En tøjbamse på hvid baggrund. Foto: Martin Rasmussen.

Efter et lille dyk i 1950-1970'erne, da døden var mere tabubelagt og mindre højtideligholdt, er traditionen i dag tilbage for fuld kraft. Det fortæller flere forskere samt formanden for Danske Bedemænd, Lars Askholm:

"Det er et almindeligt udbredt og kendt fænomen. Vi oplever ofte, at folk lægger noget ned i kisten som en hilsen til deres ven eller familiemedlem," siger han.

Ifølge Lars Askholm, som selv er bedemand ved Faaborg, er der stort set ingen grænser for, hvad danskerne føler behov for at give deres kære med på rejsen.

"Det kan være alt muligt mellem himmel og jord, men vi ser tit, at folk lægger billeder, bamser eller et personligt brev, hvor de skriver noget, de har haft behov for at sige til personen. Det er den enkeltes følelser, der afgør, hvad man synes, vedkommende skal have med," siger han.

Når det gælder en forklaring på, hvorfor vi lægger genstande i de dødes kister, er eksperterne uenige. Antropolog ved Aarhus Universitet Rane Willerslev ser det som udtryk for, at vi - bevidst eller ubevidst - tror på et liv efter døden. Men sociolog ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen kalder det en symbolsk handling:

"Det giver os en følelse af at vise respekt for det unikke menneske, når vi lægger en ting med, som vi ved, betød noget for personen. Det er en måde at ære en særlig form for minde om den døde," siger han.

kristine.korsgaard@k.dk