Prøv avisen

Den første jul uden børnene var forfærdelig

Tine Bryld, forfatter og socialrådgiver, følte sig meget amputeret den første juleaften, hvor hendes børn var sammen med hendes eksmand. – Foto: .

For forfatter og socialrådgiver Tine Bryld var den værste jul den, hvor hun for første gang måtte undvære sine små børn juleaften

Den værste jul var den første gang, jeg skulle holde jul uden mine børn, efter at jeg var blevet skilt. De var på det tidspunkt to og fem år, og jeg kan huske, hvor slemt det var, og hvor drivende sentimental jeg var.

Det undrede mig lidt, men det er jo, fordi der lægges så mange følelser i den aften, og for mig havde det indtil da været en naturlig ting at være sammen med børnene. Nu skulle min eksmand og jeg skiftes til at have dem, og selvfølgelig skulle vi det. Men jeg følte mig pludselig forfærdelig amputeret. De fleste skilsmisseforældre har sådan nogle historier.

Det er en svær tid, fordi der bliver sat så meget i sving. Og jeg kan også huske, at jeg tænkte meget på, om børnene fik dårlig samvittighed over at skulle være hos den ene frem for den anden.

Jeg har gennem årene mødt mange halv- og helvoksne børn, der havde forfærdelige kvababbelser, hvis de havde valgt at være sammen med den ene part, som måske havder en stor familie, og hvor der var gang i den, og så sad der måske en enlig far eller en enlig mor alene med sine forældre. Derfor begyndte jeg at vende den om og sige, at man skulle være glad, så længe børnene hyggede sig, finde sig en god andesteg og virkelig gå til den. For det er jo ikke til at nyde maden, når man har små børn. Og jeg har skældt mig selv ud, fordi man skal være glad for, at man har et forhold til sin eks, og respektere, at han elsker dem lige så meget, som man selv gør, og har lige så meget brug for at være sammen med dem juleaften.

gold@kristeligt-dagblad.dk