Prøv avisen

Den lille sex-forskel er stadig stor

"Naturen har givet os særlige muligheder for at styre os selv oppefra og ned. Vi kan vælge at lade være at give efter for enhver trang til sex med en ny kvinde, fordi det tjener et formål. For eksempel at bevare forholdet til hende, vi har og er glad for," fortæller Henrik Høegh-Olesen.

Et hovedelement i den seksuelle frigørelse har været at fritage kvinden for skam, men de to køns adfærd er fortsat meget forskellig. Ifølge evolutionspsykologer fordi naturen har kodet os sådan, men andre forskere peger på, at kulturelle faktorer også har stor betydning

For nogle år siden undersøgte psykologen Geoffrey Miller og to andre forskere fra University of New Mexico i USA i alt 5300 såkaldte lap dances, hvor kvinder på natklubber mod betaling danser erotisk på skødet af mænd. Forskerne undersøgte, om der var nogen sammenhæng mellem den enkelte kvindes indtjening, og hvor hun var i sin menstruationscyklus. Det viste sig, at når kvinderne havde ægløsning, tjente de i gennemsnit 335 dollars på fem timer. Resten af tiden tjente de mellem 185 og 260 dollars.

Ifølge Henrik Høegh-Olesen, professor i psykologi ved Aarhus Universitet, er dette et af mange eksempler fra den nyere forskning på, at når man ser på mænd, kvinder og sex, dukker naturens indkodning til reproduktion op de særeste steder.

”Der er næppe nogen natklubgæst, der udvælger en kvinde til lap dance, fordi han tænker: ’Hun skal være mor til mine børn’. Men selv i dårlig belysning, i beruset tilstand og uden at være klar over det vælger mænd kvinder ud fra, hvem der har ægløsning,” siger han.

Henrik Høegh-Olesen sammenfatter, at naturen har kodet mænd til at sprede deres gener mest muligt og derfor kaste sig over flest mulige fødedygtige repræsentanter for hunkønnet, der er modtagelige for befrugtning. Kvinder er kodet til yngelpleje og til at foretage et kræsent valg af den mand, som er bedst egnet hertil. Professoren underbygger dette med et forsøg, han selv har stået for, hvor en gruppe undervisningsassistenter standsede i alt 189 tilfældige danskere af modsat køn på gaden i landets fire største byer og efter en kort snak spurgte, om de ville have sex. 38 procent af mændene sagde ja tak mod kun to procent af kvinderne.