Den spirituelle verden er overbefolket af kvinder

Kvinder fylder mere end mænd i alternativ spiritualitet, viser undersøgelse. Sognepræst peger på mænds rationelle tilgang til verden som forklaring

”Når jeg holder kurser, er 2 ud af 16 mænd. Det slår ud sådan hver gang. Det skyldes nok, at det er en meget blød og følelsesmæssig verden. Mænd er mere handlende og målrettede, mens kvinder er mere omsorgsgivende og måske også mere navlepillende,” siger Cilje Tinemari Tiemroths, der blandt andet er alternativ behandler.
”Når jeg holder kurser, er 2 ud af 16 mænd. Det slår ud sådan hver gang. Det skyldes nok, at det er en meget blød og følelsesmæssig verden. Mænd er mere handlende og målrettede, mens kvinder er mere omsorgsgivende og måske også mere navlepillende,” siger Cilje Tinemari Tiemroths, der blandt andet er alternativ behandler. Foto: Casper Dalhoff/ritzau.

Hun bliver kaldt englen fra Viby. 42-årige Cilje Tinemari Tiemroth fra Odder i Østjylland praktiserer alt fra afdødekontakt over clairvoyance til healing og såkaldt husrens, hvor hun befrier besatte huse fra ånder og spøgelser.

Og som kvinde er hun også det typiske billede på den gennemsnitlige behandler og bruger af de mange forskellige tilbud inden for den spirituelle verden. En stikprøve foretaget blandt 96 alternative behandlere inden for af-dødekontakt, clairvoyance, drømmetydning, feng shui, healing med dyr og mennesker, hypnose, klarføling, numerologi og tarotkort viser, at 84 ud af de i alt 96 behandlere fra Moola, Danmarks største portal for alternative helbredere, er kvinder.

Samtidig viser en meningsmåling foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad, at kvinder er overrepræsenteret som deltagere i aktiviteter inden for blandt andet astrologi, clairvoyance, healing, mindfulness, tarotkort og yoga.

Den balance imellem kønnene flugter også godt med Cilje Tinemari Tiemroths billede. Selvom der ifølge hende er sket en udvikling over de senere år, hvor mænd er blevet mere interesserede i det spirituelle, er kvinder alligevel i massivt overtal som deltagere og behandlerkolleger.

”Når jeg holder kurser, er 2 ud af 16 mænd. Det slår ud sådan hver gang. Det skyldes nok, at det er en meget blød og følelsesmæssig verden. Mænd er mere handlende og målrettede, mens kvinder er mere omsorgsgivende og måske også mere navlepillende,” siger Cilje Tinemari Tiemroth.

Forskningen kan ikke entydigt forklare, hvorfor kvinder er overrepræsenteret i forhold til mænd i den alternative verden. Men ifølge religionssociolog Astrid Krabbe Trolle, der forsker i religion og køn ved Københavns Universitet, kan det blandt andet skyldes, at kvinder generelt er mere religiøse end mænd, og at kvinder også oftere er beskæftiget med omsorgs- arbejde, der har et stort overlap med religiøsitet.

”I det spirituelle miljø er der også en generations- dimension. Undersøgelser har vist, at de typiske udbydere og brugere af spirituelle tilbud er kvinder inden for omsorgserhverv, der er født i efterkrigstidens babyboom-generation. Det kan også skyldes livscyklus, det vil sige, at folk får tid til at gå mere ind i de spirituelle sider af livet, når de går på pension. Lidt karikeret sagt er den klassiske profil en tidligere pædagog, der i sit otium er blevet krystalhealer,” siger Astrid Krabbe Trolle.

Ifølge hende er overlappet mellem spiritualitet og omsorgsarbejde interessant, fordi et dansk studie i slutningen af 1990’erne viste, at der blandt social- og sundhedshjælpere ikke er den samme kønsforskel i religiøsitet, "som ellers en næsten universel sandhed". Her er mændene også ret spirituelle, siger Astrid Krabbe Trolle.

Ifølge sognepræst og debattør Sørine Gotfredsen kan det ulige forhold mellem mænd og kvinder skyldes biologi.

”Dette er firkantet sagt, men generelt tror jeg, at mænd har større tilbøjelighed til at tænke rationelt og systematisk. Derfor overrasker det mig heller ikke, at der er klar overrepræsentation i de spirituelle bevægelser. Jeg tror, at kvinder har en anden trang end mænd til at afsøge følelseslivet og dykke ned i de meget, meget inderlige rum, som de kan relatere sig personligt til,” siger Sørine Gotfredsen, præst ved Jesuskirken i Valby i København, og tilføjer:

”Når man søger det spirituelle og anderledes svar på menneskelivet, når man rækker ind i det, der er gådefuldt, og tror på, at man kan forbindes med en anden slags virkelighed end den, der er umiddelbart tilgængelig, så kræver det en mere irrationel forståelse af verden. Der tror jeg, at mænd har nemmere ved at sige fra over for den irrationelle søgen, mens kvinder er villige til at gå længere. Jeg tror, at der er en grundforskel der.”