Prøv avisen

Pigers tidlige pubertet er en gåde

Lige nu bliver der arbejdet på mange hypoteser om, hvorfor pubertetsalderen falder, og vi er både kommet tættere på og længere væk fra en forklaring, siger professor Anders Juul. Modelfoto.

Forskerne har endnu ikke fundet svaret på, hvorfor pigers pubertetsalder på under to årtier er gået fra at være stabil til at falde markant. Men en omfattende dansk undersøgelse kan gøre os klogere inden for få år

Livsstil, gener, fedme, problemer i familien og hormonforstyrrende stoffer.

Det er nogle af de ting, som måske kan forklare, hvorfor piger i dag tidligere og tidligere får bryster, kønsbehåring, uren hud og hormoner som teenagere.

Selvom udviklingen er blevet studeret i mange år, er det stadig ikke lykkedes at komme på en sikker forklaring, siger Anders Juul, der er professor på Rigshospitalets klinik for vækst og reproduktion og leder af det nye internationale forskningscenter i hormonforstyrelser EDMaRC.

”Der er mange veje, der fører til Rom. Lige nu bliver der arbejdet på mange hypoteser om, hvorfor pubertetsalderen falder, og vi er både kommet tættere på og længere væk fra en forklaring.”

Interessen for den tidlige pubertet begyndte i USA, da en undersøgelse i 1997 for første gang viste, at amerikanske piger fik bryster langt tidligere, end man før havde oplevet det. Hvor man tidligere havde ment, at piger i gennemsnit fik bryster som 11-årige, var det for amerikanske piger nu faldet til under 10 år.

I Danmark viste en undersøgelse med data fra starten af 1990'erne, at gennemsnitsalderen for københavnske skolepigers brystudvikling fortsat lå på knap 11 år og dermed ikke havde forandret sig i omkring 30 år.

I de efterfølgende år begyndte hospitalerne dog at få flere henvendelser om mistanke om tidlig pubertet, og i 2005 viste en ny undersøgelse, at pigerne nu fik bryster, når de var 9,9 år gamle - altså et helt år tidligere end knap 15 år før.

”Det var et markant fald på få år. Vi har ikke lavet en lignende omfattende undersøgelse siden, men jeg vil forvente, at tallet enten er stabiliseret, eller at puberteten i gennemsnit starter endnu tidligere. Det er den udvikling, man kan se i USA, hvor pigerne er væsentligt yngre end i Danmark, når de begynder at få bryster,” siger Anders Juul.

I november holdes et symposium på Rigshospitalet om vækst og reproduktion, hvor danske og udenlandske forskere vil dele deres viden om årsager til og konsekvenser af tidlig pubertet. Selv skal Anders Juul blandt andet fortælle om hormonforstyrrende stoffers indflydelse på puberteten.

”Vi og andre forskere har set en mulig sammenhæng mellem nogle hormonforstyrrende stoffer og alderen, hvor pigerne går i pubertet. Men der er mange andre faktorer, der spiller ind, som livsstil og genetik. Man er nødt til at se på det samlede billede for at forstå årsagen til den bekymrende stigning i forekomsten af de hormonafhængige sygdomme i Danmark.”

Særligt vestlige lande oplever den tidligere pubertet, og igennem tiden har man drøftet, hvorvidt det kan skyldes hormoner i kosten, eller at børn er blevet federe, da meget kønsproduktion sidder i fedtvævet.

Intet er dog endnu bevist.

Professor ved institut for folkesundhed på Aarhus Universitet Cecilia Ramlau-Hansen er lige nu i gang med en omfattende dataundersøgelse af, hvad der forårsager tidlig pubertet. Her følger man både fostre og børn igennem flere år for at finde ud af, hvilke faktorer der påvirker dem fra graviditeten og frem.

Indsamlingen af data fra unge startede for cirka tre år siden, og ifølge Cecilia Ramlau-Hansen er man nu så langt, at man forventer at kunne starte de første videnskabelige undersøgelser næste år.

”Tidligere studier har vist, at pubertet i en tidlig alder kan forårsage ret hyppige og alvorlige sygdomme som kræft, overvægt og forhøjet blodtryk i voksenlivet. Derfor er det afgørende, at vi kan finde årsagen til den tidligere kønsmodning, så vi kan være med til at forebygge alvorlige sygdomme,” siger hun og tilføjer, at man samtidig har planer om at kontakte børnene igen i det tidlige voksenliv og spørge ind til deres fysiske og mentale helbred.