Den økonomiske optur udskudt igen

Både økonomer og de borgerlige partier tvivler på regeringens håb om lysere tider

Krig, sult, kærlighed og CO2-udslip er blot et udpluk af de mange emner, som sognepræst Eva Pedersens konfirmandelever beskæftiger sig med ud fra små papirlapper klistret op på præstegårdens vinduer. Her rækker Rasmus Stounberg sedler videre til Sofie Lundkjær Rasmussen liggende på konfirmandstuens sofa. --
Krig, sult, kærlighed og CO2-udslip er blot et udpluk af de mange emner, som sognepræst Eva Pedersens konfirmandelever beskæftiger sig med ud fra små papirlapper klistret op på præstegårdens vinduer. Her rækker Rasmus Stounberg sedler videre til Sofie Lundkjær Rasmussen liggende på konfirmandstuens sofa. --. Foto: Jan Djenner Denmark.

Det økonomiske opsving er igen udskudt.

I sin nye økonomiske redegørelse gør regeringen det klart, at det heller ikke bliver i år, men først til næste år, at der for alvor kommer gang i økonomien i Danmark.

Regeringen forventer nu en beskeden vækst på 0,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i år, hvilket er mere end en halvering i forhold til den seneste økonomiske redegørelse fra december sidste år, hvor vækstskønnet for 2013 lød på 1,2 procent.

Vi har jo nedjusteret siden december, fordi vi har kunnet se, hvor sløjt 2012 lukkede, og det betyder, at vi bærer det dårlige udgangspunkt med os helt ind i 2013. Det er ikke kun os, der gør det. Det er sådan set over en bred kam, forklarede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på et pressemøde med henvisning til resten af Europa.

Selv det nye nedjusterede skøn bliver dog angrebet af flere økonomer, som vurderer, at regeringen fortsat er for optimistisk.

Det er langtfra sikkert, at det bliver den sidste af en snart lang række nedjusteringer, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

Han mener ikke, at der er noget, der tyder på, at økonomien har taget det gearskifte, som regeringens prognose hviler på.

Samtidig står det klart, at regeringens forventning om, at der til næste år kommer mere gang i økonomien med en forventet vækst på 1,6 procent, er bundet op på, at den økonomiske situation lysner i andre lande, så den danske eksport stiger.

LÆS OGSÅ: Krisen får os til at spare på tænderne

Vi har brug for, at især et land som Tyskland, der er en stor aftager af danske produkter, men også at et land som Sverige, er med til at trække os igennem, sagde Margrethe Vestager.

Men Venstres finansordfører, Peter Christensen, peger på, at det er præcis samme melding, som regeringen kom med for et år siden, hvor regeringen var optimistisk omkring økonomien i 2013, fordi man regnede med, at det ville gå bedre i landene omkring os. En vurdering, som har vist sig ikke at holde stik, og nu frygter V-ordføreren, at historien kan gentage sig.

Regeringen siger jo helt ærligt, at hvis det skal gå lidt bedre i 2014, så er det, fordi landene omkring os får det bedre. Og det er der jo ikke nogen sikkerhed for kommer til at ske. Derfor er der behov for at gøre noget ved de ting, vi selv kan påvirke. Og regeringen har ikke gjort nok for at skabe en større indenlandsk efterspørgsel og tryghed for de danske virksomheder og forbrugere, siger han.

Både Venstre, De Konservative og Liberal Alliance mener således, at den fortsat lave økonomiske vækst bør få regeringen til at lave flere initiativer for at sænke skatterne og hjælpe erhvervslivet til at skabe flere private arbejdspladser.

Netop når det gælder arbejdspladser, er der dog positivt nyt at hente i regeringens økonomiske redegørelse.

Regeringen forventer, at ledigheden falder med 8000 personer i år og 9000 personer yderligere i 2014, så den samlede ledighed kommer ned på 145.000.