Der er fortsat kun få homoseksuelle, der adopterer

Selvom homoseksuelle par for to år siden fik ret til at adoptere på lige fod med heteroseksuelle, har kun ét par modtaget et barn, som de ikke havde tilknytning til på forhånd

Kun et enkelt homoseksuelt par har adopteret et barn, siden de fik samme rettigheder som heteroseksuelle par for et år siden. Det skyldes formentligt, at afgiverlandene helst vil have, at adoptivbørnene får en mor og en far.
Kun et enkelt homoseksuelt par har adopteret et barn, siden de fik samme rettigheder som heteroseksuelle par for et år siden. Det skyldes formentligt, at afgiverlandene helst vil have, at adoptivbørnene får en mor og en far. Foto: HECKLER Pierre/PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN.

Det er fortsat meget få adoptivbørn, der ender i familier med to fædre eller to mødre.

Til trods for, at homoseksuelle fik samme rettigheder til at ansøge om adoption som heteroseksuelle i juli 2010, er der ifølge Ankestyrelsens familieretsafdeling til dato kun ét par, der har adopteret gennem Adoptionsnævnet. Det tager stilling til adoptioner i Danmark, hvor adoptanterne ikke har tilknytning til barnet på forhånd.

Derudover viser tal fra 2011, at 2 ud af de 483 sager, der i 2011 blev truffet afgørelse i om godkendelse til adoption, var sager med registrerede partnere. Om parrene i disse sager er godkendt eller ej, kan Familieretsafdelingen ikke oplyse, og det er heller ikke muligt at se, hvor mange homoseksuelle, der har søgt om adoption, da der ikke skelnes mellem homoseksuelle og heteroseksuelle par i ansøgninger hos landets statsforvaltninger.

LÆS OGSÅ: En rettighed - på papiret

Ifølge organisationerne AC Børnehjælp og DanAdopt, der formidler international adoption i Danmark, skyldes det lave antal, at det er for svært for homoseksuelle at få tilladelse til at adoptere børn fra udlandet, hvilket er dér størstedelen af børnene, som adopteres til Danmark, kommer fra.

I 2011 var 15 danske børn anvist til bortadoption, mens 338 adoptivbørn var udenlandske, og tallene er nogenlunde ens hvert år.

Hverken AC Børnehjælp eller DanAdopt har modtaget godkendte homoseksuelle par, som de skulle finde børn til, selvom DanAdopt ifølge organisationens specialkonsulent, Mette Garnæs, har haft kontakt med flere par, der overvejede eller var i gang med godkendelsesprocessen. Men de har ikke hørt videre fra nogen af dem, hvilket skyldes, at processen er for besværlig, siger hun:

På forhånd er processen for parrene lang, men oveni det skal man kæmpe med kulturforskelle og fordomme fra afgiverlandene, hvilket gør det meget sværere, siger hun og tilføjer, at Bulgarien er det eneste ud af de 14 afgiverlande, DanAdopt samarbejder med, der ikke blankt har afvist at lade homoseksuelle adoptere. Ifølge Mette Garnæs handler det om at give et eksempel på, at det kan lade sig gøre:

Nogle skal være de første, så man ud fra dem kan hente erfaringer og på den måde aflive fordomme og myter. Det vigtige er at høre, at børnene har et godt liv alligevel, siger hun og tilføjer, at myndighederne i både Colombia og Filippinerne dog har åbnet for debatten om at bortadoptere børn til homoseksuelle par. Samtidig påpeger Mette Garnæs, at loven stadig er forholdsvis ny, hvorfor mange måske endnu ikke er nået igennem godkendelsesprocessen.

Ser man på udlandet, har processen for homoseksuelle også været svær. Blandt andet i Sverige, der som det første europæiske land tillod homoseksuelle at ansøge om adoption i 2003, har international adoption i praksis ikke været mulig, siger Magret Joseffson, der er informationschef for et af Sveriges største adoptionscentre, Adoptionscentrum:

Vi har haft et par homoseksuelle par, som ønskede at adoptere gennem os, men vi kunne ikke hjælpe dem, eftersom ingen af de lande, som vi samarbejder med, accepterer homoseksuelle som forældre til børnene. Derimod er den første nationale adoption i Sverige blevet gennemført inden for de seneste år, hvor der var to mænd, som adopterede et barn.

Den svenske erfaring taget i betragtning ser Søren Laursen, der er talsperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i Danmark, det som meget positivt, at man efter blot to år med loven allerede har et par, hvor det er lykkedes at adoptere.

Men det ændrer ifølge ham ikke på, at det er svært for homoseksuelle at adoptere på grund af udlandets begrænsninger, hvorfor mange helt lader være med at gøre forsøget. Han er dog ikke i tvivl om, at ønsket er der fra de homoseksuelle:

Blandt os er der præcis lige så mange, der har et stort ønske om at stifte familie. Specielt blandt bøsser er det attraktivt at adoptere, da man kun på den måde kan lave en familie med to forældre og børn, hvilket mange foretrækker, siger han og tilføjer, at loven fra 2010 dog ikke har været ligegyldig:

Med loven er der blevet ryddet op i dansk lovgivning. Før udtrykte loven, at vi var mindre ønskede som forældre, og derfor var det vigtigt for os at få den fjernet.

Kun i Storbritannien har homoseksuelle stor succes med at adoptere børn, hvilket skyldes, at landet har mange britiske børn, der bortadopteres, hvormed briterne ikke skal bekymre sig om udlandets holdninger til homoseksuelle som forældre.

Leder side 10