Der er ikke grundlag for at rejse kritik af mig som statsminister

I mere end fire timer stod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på mål under et samråd om Christiania-sagen, hvor oppositionen angreb hidsigt. Kristeligt Dagblad giver højdepunkterne

Helle Thorning-Schmidt var ikke til at rokke. Hun vidste intet om Bødskovs løgn, sagde hun. Foto: Kasper Palsnov/ Denmark

Hun klarede frisag, men må indstille sig på at få den næse, som Enhedslisten foreslår Folketingets Retsudvalg, at hun bliver tildelt.

Det må være den foreløbige konklusion efter statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) lange samråd i Folketingets retsudvalg i går.

Samrådet foregik i det violfarvede lokale på Christiansborg, hvor Enhedslisten og oppositionen den 10. december ristede daværende justitsminister Morten Bødskov (S) så grundigt, at han måtte takke af som minister efter at have løjet om retsudvalgets aflyste tur til Christiania i februar 2012. Løgnen lød, at Københavns politidirektør ikke kunne deltage, men i virkeligheden blev turen afblæst på grund af et tilsyneladende højt trusselsniveau mod Pia Kjærsgaard (DF).

LÆS OGSÅ:
Thorning-Schmidt står med to ubetalte regninger

Under samrådet fastslog Thorning, at Statsministeriet intet anede om løgnen, før Justitsministeriet orienterede Statsministeriet den 9. december. Den kontakt, der havde været mellem de to ministerier den 19. november, handlede ikke om løgnen.

Jeg vil fuldt ud afvise, at vi i Statsministeriet har siddet på oplysninger i flere uger. Vi havde ingen viden om det (løgnen, red.) før den 9. december. Jeg kan på det kraftigste afvise, at vi sad på oplysninger i flere uger, sagde Thorning-Schmidt.

Det budskab gentog hun igen og igen i løbet af samrådet og konkluderede:

Jeg mener ikke, der er noget grundlag for at rejse kritik af mig som statsminister.

Den konklusion var oppositionspolitikerne på ingen måde enige i. Eksempelvis lød det fra retsordfører Tom Behnke (K):

Hvorfor var man ikke fra Statsministeriet interesseret i at pålægge justitsministeren omgående at løbe over til Folketinget og informere om, at man havde misinformeret udvalget?

Udenrigsordfører Søren Pind (V) konstaterede i al respekt at statsministerens forklaringer virkede konstruerede, og udenrigsordfører Søren Espersen (DF) borede i forklaringerne:

Forekommer det overhovedet ikke statsministeren at ringe op til justitsministeren og sige: Hvordan går det? Hvad foregår der?. Det virker mærkeligt, at en minister, som befinder sig midt i en orkan, ikke engang får en opringning eller en invitation til en kop kaffe.

Men Helle Thorning-Schmidt var ikke til at rokke. Hun vidste intet om Bødskovs løgn, sagde hun.

Selvfølgelig har jeg talt med Morten Bødskov i perioden (fra den 19. november til den 9. december, red.), men sagens kerne er, om jeg eller Statsministeriet blev orienteret om, at forklaringen om politidirektøren var koordineret. Og svaret er klokkeklart nej.

Pia Kjærsgaard (DF) konstaterede, at sagen er pinlig, og at Thorning-Schmidt i hele forløbet udtrykte tillid til Morten Bødskov som justitsminister.

Det er meget besynderligt, sagde Kjærsgaard.

Helle Thorning-Schmidt gav undervejs de samme svar i mange versioner og opsummerede mod slutningen af det fire timer lange samråd:

Forklaringen var, at politidirektøren ikke kunne møde op (til Christiania-turen, red.). Jeg havde ingen som helst mulighed for at vide, at den forklaring var koordineret mellem Justitsministeriet og politidirektøren.