Prøv avisen

Der er langt fra katastrofen i Sudan til hygge på Fanø

Ferietid: Det er svært for Dansk Røde Kors' generalsekretær, Jørgen Poulsen, at feriere i sit sommerhus på Fanø efter to uger i Darfur

Hvad skal du lave i din ferie?

- Jeg skulle have startet min ferie for 14 dage siden, men måtte rejse med vores hospital til Darfur (en provins i Sudan, hvor en million mennesker er på flugt, red.). Her så jeg mennesker fordrevet fra deres land, der bor under de mest usle forhold og krymper sig sammen i lejre. De mangler alt, så vi forsøger at hjælpe med mobile klinikker, medicin, fødevarer og presseninger. Så opholdet i mit lille sommerhus på Fanø blev udskudt indtil nu. Huset ligger næsten på min hjemegn helt ude i klitterne og der tager jeg til i min ferie, når det er muligt.

Hvorfor har du valgt den form for ferie?

- Du skal forstå, at det er et meget lille hus, der nærmest er som en sejlbåd. Her kan jeg bare forsvinde. Det er først for nyligt, at der var mobiltelefonforbindelse. Det er besynderligt, for jeg kunne ringe på min mobil fra det sydlige Darfur. Der findes ingen steder i verden - og jeg tror jeg kender de fleste kroge - der er så dejlige som sommer i Danmark. Alt vejr er godt vejr på Fanø. Det skifter hele tiden og Nordsøluften er så ren, at man får lyst til at indtage den af sølvpokaler.

Har du planlagt at læse nogle bestemte bøger i din ferie?

- Ja, det har jeg. Det er på Fanø, jeg får læst fordi der er tid til at tænke lidt og sætte ting i perspektiv. Lige nu sidder jeg og læser Stefan Zweigs "Verden af i går", der kan sige meget om vores tid. Den viser, hvordan man i 1930'ernes Tyskland med et spinkelt stemmeflertal kunne slå verden i stykker. I dag læser jeg forskellige læserbreve om, at vi skal holde kæft om eksempelvis asylpolitikken fordi vi har valgt en regering på demokratisk grundlag. Det slår mig, at alle disse grimme love man indførte i 1930'erne om eksempelvis at nægte jøder at have bil og ejendom også blev vedtaget med et spinkelt stemmeflertal. Man skal efterleve lovene, men det må være en fordel for demokratierne, at nogle stiller spørgsmål. Jeg respekterer lovene, men min loyalitet mod staten består i at kritisere og stille spørgsmål til de ting, der sker.

Formår du at holde helt fri i din ferie?

- Jeg holder aldrig fri. Jeg får post herover og jeg snakker med kontoret hver dag. Men jeg står op når det passer mig og går i seng, når det passer mig. Min første ferieuge går altid med at gøre ting færdige, men nu begynder jeg at skrue ned for tempoet, og i weekenden lover jeg dig at være lige så sløv som den sløveste. Men jeg ville hellere ringes op af mennesker fra morgen til aften, der gerne ville hjælpe os med problemet i Darfur. Det er svært at fortrænge på en gang.

Hvad er din hidtil bedste ferieoplevelse?

- I slutningen af 1990'erne byttede jeg og min familie hus med en af Røde Kors' delegater i Uganda. Så havde jeg for første gang min kone og mine børn med til Afrika og boede ved Victoriasøen. Vi havde en helt fantastisk ferie og det var skønt at vise sin familie lidt af det Afrika, jeg har båret rundt på det meste af mit liv.

bindslev@kristeligt-dagblad.dk