Der er også noget smukt ved at tabe, for så står man virkelig sammen

Lige nu er skuffelsen over, at Danmark er ude af EM, stor. Men der er meget andet end et fodboldtrofæ, vi kan tage med os efter Danmarks eventyrlige indsats, mener flere eksperter

Selvom vi tabte mod England, kan vi glæde os over, at vi stadigvæk har nogle lidt uslebne diamanter som Mikkel Damsgaard og Joakim Mæhle, der kan være med til at forme en gylden dansk generation, siger Bo Kampmann Walther, der er lektor ved center for medievidenskab på Syddansk Universitet og fodboldjournalist.
Selvom vi tabte mod England, kan vi glæde os over, at vi stadigvæk har nogle lidt uslebne diamanter som Mikkel Damsgaard og Joakim Mæhle, der kan være med til at forme en gylden dansk generation, siger Bo Kampmann Walther, der er lektor ved center for medievidenskab på Syddansk Universitet og fodboldjournalist. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Så gik den ikke længere.

En begivenhedsrig og særdeles følelsesladet EM-slutrunde nåede onsdag aften sin afslutning for det danske fodboldlandshold, der måtte strække våben i semifinalen mod hjemmebanefavoritterne fra England.

Foran 65.000 tilskuere på det ikoniske Wembley Stadium i London vandt englænderne 2-1 på et straffespark, som mange mente, at kun de engelske fans og den hollandske dommer Danny Makkelie, der dømte kampen, kunne få øje på.

Dagen derpå var det da også i høj grad straffesparket, der fyldte i både danske og internationale medier, og dommen var klar: Der var ikke straffespark. Den engelske spiller, Raheem Sterling, filmede sig til det, og i øvrigt var der to bolde på banen, hvorfor spillet burde have været afbrudt. Som den tidligere engelske landsholdsspiller og nuværende fodboldekspert Gary Neville bemærkede: ”Det var ret tyndt.”

Straffe eller ej, englænderne havde i lange perioder presset Danmark langt tilbage på banen, og der er da også bred enighed om, at englænderne på trods af straffesparket havde fortjent sejren.

Men hvad stiller vi op med den frustration, som nederlaget har påført nationen?

Den deler vi, og så rejser vi os fra den, siger Karsten Møller Hansen, fodboldkyndig sognepræst ved Tårnby Kirke på Amager.

”En ting er, at vi hejser Dannebrog, når vi vinder, men der er også noget rigtigt fint ved at stå sammen i sorgen over at være blevet slået ud. De kommende dage tror jeg, at vi langsomt samler hinanden op med små bemærkninger. Ofte er sorg noget, man har for sig selv eller med sine nærmeste. Det smukke ved denne sorg er, at vi er fælles om den. Man står virkelig sammen, når man taber,” siger Karsten Møller Hansen, som hæfter sig ved, at det ikke kun er sorg, vi føler, men nok også bitterhed over det tvivlsomme straffespark til England.

Men også her er der trøst at hente, for bitterhed giver ”drive”.

”Fodbold spilles ret godt med en smule bitterhed og lyst til hævn. Jeg tror, at spillerne allerede har talt om, at vi tager England til VM næste år. Det smukkeste ved fodbold er, at der altid kommer en ny kamp. Bare vent et par dage, og så snakker vi guld igen,” siger han.

Et godt råd fra professor i idræts- og coachingpsykologi Reinhard Stelter er at respektere, at man er ked af det. I den forbindelse roser han landstræner Kasper Hjulmand, som har været studerende på hans institut – institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet.

”Straks efter nederlaget var han rigtig god til at sige, at han var skuffet. Det er en sund selvindsigt at acceptere den følelse,” siger han.

Når der er gået nogle dage, vil man mere og mere huske de gode ting, mener Reinhard Stelter, som er imponeret over, at landsholdet rejste sig oven på den ”mareridtsoplevelse”, det var, da Christian Eriksen kollapsede på banen.

”Fra begyndelsen var spillerne gode til at give hinanden omsorg og støtte – fællesskabsværdier, som var helt exceptionelle i den situation, og en lærdom, vi alle kan tage med os: Når man kan vende en så traumatiserende situation til styrke og livskraft, er der håb forude. Det er et håb, som har forplantet sig til samfundet, og jeg tror, det er dette håb og denne livskraft, man kan tage med sig i sit hverdagsliv,” siger han.

Bo Kampmann Walther, der er lektor ved center for medievidenskab på Syddansk Universitet og fodboldjournalist, mener også, at vi kan tage noget med os fra nederlaget både på det fodboldmæssige og det samfundsmæssige plan. Selvom skuffelsen er svær at kapere lige nu.

”Fodboldmæssigt kan vi skele til et land som Spanien, der i mange år hutlede sig igennem turneringer, til trods for at de havde gode og ikoniske spillere. Pludselig brød en gylden generation igennem, og de vandt EM to gange og VM. Vi kan også glæde os over, at vi har nogle stadigvæk lidt uslebne diamanter som Mikkel Damsgaard og Joakim Mæhle, der kan være med til at forme en gylden dansk generation,” siger han og fortsætter:

”På det samfundsmæssige plan har vi kunnet se, hvad der sker, når en perfekt storm rammer. Vi har været nødt til at være buret inde, og da pandemien stilnede lidt af, boblede det ud med uforløst energi. Den må vi kunne ride videre på og bruge til noget positivt.”

EM-finalen mellem Danmarks overmænd fra England og Italien spilles på søndag klokken 21.

EM-finalen mellem Danmarks overmænd fra England og Italien spilles på søndag klokken 21.