Prøv avisen
Reportage

Der er stadig unge, der vil have danskerne op af sofaen

Lukas Lunøe fra Radikal Ungdom krydsede verbale klinger med Clement Kjersgaard fra DR og et helt geled af ungdomspolitikere på Ungdommens Folkemøde i går. – Foto: Leif Tuxen

Brandtaler, kebab og 10.-klasseselever, der synger Justin Bieber. På Ungdommens Folkemøde i København demonstrerede tusindvis af unge fortsat vilje til at være et folk

En kæmpemæssig ølkasse forsynet med et par mikrofoner fungerer som intet mindre end folkets talerstol. Stedet, hvor alle kan komme til orde. Også dem, der er unge, føler sig udenfor og slet ikke er klar over, hvordan man ellers kommer til orde. Som 10.-klasseseleven Nina, der lidt famlende bestiger ølkassen og fortæller om, hvordan det er at høre til den gruppe, der får etiketten ”Vanskelige unge”.

”Man siger om os, at vi ikke får en fremtid. Men jeg tog 9. klasses eksamen, selvom alle sagde, jeg ikke kunne noget. Jeg synes, det er forkert at dømme de unge på forhånd,” erklærer Nina med stadigt voksende selvsikkerhed.

Hun høster et solidarisk bifald fra publikum på den regnvåde festivalplads, inden et par af hendes veninder kommer op til mikrofonen på ølkassen og synger en noget uortodoks udgave af Justin Bieber-hittet ”Baby”.

Vi er på Ungdommens Folkemøde i Valbyparken i København. I to dage, torsdag og fredag, er unge fra alverdens foreninger, ungdomspartier og interesseorganisationer i færd med at ordne verden, folkestyret, klimakrisen, Donald Trumps krig mod pressen i USA, Boris Johnsons suspension af parlamentet i Storbritannien og andre store emner. Det er fjerde år i træk, at den københavnske park lægger græstæppe til snakkehovedernes Roskilde Festival. På bænkene lige ved kebab-boden sidder et par teenagere og diskuterer, om man overhovedet kan sige, at højskolerne er en kristen skoleform, og at en ramadansang derfor ikke bør stå i Højskolesangbogen. Dén tanke er der ikke megen opbakning til.

Neden for ølkassen står Andrea Hansen, projektmedarbejder i Ungdomsbureauet, som arrangerer Ungdommens Folkemøde.

”Det, vi er i gang med nu, kalder vi for ’brandtale’. Vi inviterer alle slags unge, fra de rutinerede til dem, der taler for en forsamling for første gang, op for at sige noget,” forklarer Andrea Hansen.

Idéen bag ølkassen er, at alle kan komme til orde. Idéen bag hele det danske folkestyre er faktisk, at alle skal kunne komme til orde.

Oppe på den rigtig store scene er det de meget scenevante ungdomspolitikere, der under stram ledelse af Clement Kjersgaard fra Danmarks Radio har intet mindre end folkestyrets skæbne på dagsordenen og snart er verbalt i totterne på hinanden.

Lukas Lunøe fra Radikal Ungdom mener, at folkestyret er udfordret, men ser et tiltag som Ungdommens Folkemøde som et vigtigt skridt den rigtige vej. Frederik Vad Nielsen fra DSU er helt uenig, for dem, man mangler at få med, kommer ikke her, erklærer han.

”Middelklassen med de gode lønninger, det er dem, demokratiet er til for,” siger han og foreslår, at hvis 20 procent af befolkningen bliver hjemme på sofaen i stedet for at stemme ved folketingsvalget, bør 20 procent af sæderne i Folketinget stå tomme. Så har partierne et incitament til at appellere til alle.

Anders Storgaard fra Konservativ Ungdom mener, at den store udfordring er, at alle taler demokratiet ned:

”Det er jeg bange for, fordi jeg ser demokratiet som et nødvendigt fundament for at løse verdens problemer. Derfor håber jeg, at min generation vil være med til at genopbygge demokratiet.”

Publikum bakker op. Alle de 30.000 unge, som i to dage trodsede regnen og kom op af sofaen, bakker op.

Meget tyder på, at der en vilje blandt næste generation af folket til fortsat at være et folk.

Nina og hendes kammerater fra 10. klasse tog imod tilbuddet om, at alle kan komme til orde, og indtog ølkasse-scenen. Neden for talerstolen til venstre ses Andrea Hansen fra Ungdomsbuerauet, som arrangerer Ungdommens Folkemøde. – Foto: Leif Tuxen