Prøv avisen

Derfor drikker unge danskere hæmningsløst

Danske unges hæmningsløse druk hænger sammen med udviklingen af forbrugssamfundet, konkluderer dansk forsker. (Modelfoto) Foto: Frédéric Cirou/AltoPress / Maxppp

Danske unge drikker løs, blandt andet fordi de kun fokuserer på nuet og er ligeglade med fremtiden. På den måde hænger unges druk sammen med udviklingen af forbrugssamfundet, konkluderer dansk forsker.

Over halvdelen af 15-16-årige danskere har været fulde og på rulleskøjter i løbet af de sidste 30 dage. Det fremgår blandt andet af Den Europæiske Skolebørnsundersøgelse om alkohol og stoffer (ESPAD).

Undersøgelsen lægger sig i en slipstrøm af rapporter, der dokumenterer danske unges rekordstore forbrug af alkohol.

"Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvorfor danske unge drikker oftere end unge i andre lande. De mest nævneværdige faktorer er formentlig tilgængelighed, forældre med en liberal holdning til alkohol samt et lavt prisniveau," forklarer Jeanette Østergaard, ph.d., Det Nationale Forskningscenter For Velfærd (SFI), til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen

I den netop publicerede forskningsrapport 15 åriges hverdagsliv og udfordringer, har forskere fra SFI mere konkret undersøgt, om der findes en sammenhæng mellem værdierne i et forbrugssamfund og øget erfaring med rusmidler,

Og konklusionen er klar:

"Forbrugssamfundets orientering mod hedonisme hænger stærkt sammen med omfattende druk og hasherfaring blandt 15-årige drenge og piger, selv når man udelukker andre faktorer som social baggrund," siger Jeanette Østergaard.

LÆS OGSÅ: Fem farer på drukferien

Sammenhængen kan umiddelbart være svær at forstå, men det, Jeanette Østergaard kalder nutidig hedonisme, dækker over, at nydelse her og nu er i centrum - typisk gennem forbrug.

"Forbrugssamfundet er baseret på oplevelser og forbrug. Vi skal jo ikke forbruge for at overleve vi har allerede de basale ting. Det handler her om at leve i nuet ikke at planlægge fremtiden," forklarer Jeanette Østergaard.

"Man kan dog ikke sige, at det hele er forbrugssamfundets skyld. Men forbrugssamfundet og hedonisme er en kontekst, de unges druk kan forstås i," tilføjer Jeanette Østergaard.

Læs flere årsager til de unges druk på Videnskab.dk.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Unge muslimer råhygger uden alkohol

Ligner muslimernes Eid den kristne jul?

Adventister og baptister undgår kræft