Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Derfor skal du sikre netværk og router

I værste fald kan it-kriminelle bruge dit netværk til at udøve deres lyssky forretninger, hvis du ikke har sikret dig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du lader døren stå åben for it-kriminelle, som kan kigge med i din computer eller bruge dit internet, hvis du ikke sikrer dit netværk.

Få ting kan gå en på nerverne som dårligt internet.

Og hvad end familiens internet bruges til film, spil eller arbejde, skal nettet helst være hurtigt, stabilt og let at tilgå.

Men faktisk er det mindst lige så vigtigt, at netværket er sikret. Men det glemmer en del af os at tænke over, vurderer eksperter.

- Det er noget, hvor man tager alt for let på tingene. Og det er ikke noget, folk tænker over eller bekymrer sig om generelt, siger John G. Pedersen, der er chefredaktør for tech-sitet meremobil.dk.

Han vurderer, at mange hjemmenetværk ikke er sikret tilstrækkeligt. Og på den måde er de sårbare over for virus, hackere og andre ubudne gæster.

Det bakkes op af Forsvarets Center for Cybersikkerhed, som senest i juni advarede om, at flere private routere havde vist sig at være sårbare over for angreb. Angreb, hvor hackerne eksempelvis kan afbryde routeren, bryde ind i computeren eller kigge med i alt, hvad du foretager dig.

- Jeg vil sige, at der er rigtigt mange, som kan være i farezonen. Og jeg vil klart opfordre til, at man får kigget på det eller får en it-kyndig ven til det, siger John G. Pedersen.

En svaghed kan også være selve routeren, forklarer Mikkel William Nielsen, som er projektleder ved Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk.

- Noget, man måske ikke tænker over, er, at de her routere faktisk godt kan blive hacket. Det har der også været eksempler på, siger han.

En faldgrube kan også være, at du bare beholder den standardkode, produkterne bliver leveret med. Disse login kan nemlig let findes via nettet, oplyser Center for Cybersikkerhed.

Det samme gælder forudsigelige kodeord. Via såkaldte "ordbogsangreb" og "brute force"-angreb kan hackeren nemlig i månedsvis afprøve populære passwords til dit netværk, mens du selv er intetanende, oplyser centret.

I værste fald kan det betyde, at kriminelle får frit spil til at kigge med i din computer eller benytte sig af dit internet, forklarer John G. Pedersen.

Det kan være kriminelle, som vil tappe din netbank, men det kan også være personer, som svindler, distribuerer børneporno eller begår virksomhedsindbrud.

- De kan dække sig under at være på en anden persons wi-fi og dermed gøre det vanskeligere at spore for myndighederne, siger John G. Pedersen og fortsætter:

- Og du er jo ikke interesseret i pludselig at blive stillet til ansvar for, at der er blevet sendt sådan nogle ting via din forbindelse, siger han.

/ritzau fokus/