Prøv avisen

Derfor vil Løkke have et udlændingevalg

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister tydeliggjorde forskellen mellem blå og rød bloks udlændingepolitik, da han i går udskrev valg. Udlændingepolitik har tidligere vundet valg for de blå, men det er usikkert, om man kan trække udlændingekortet igen med succes, siger ekspert. Løkke får omvendt ros for at tage afstand fra Stram Kurs

Det kommende folketingsvalg kommer igen, igen til at handle om udlændinge.

I hvert fald hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Da han i går annoncerede, at der skal være valg til Folketinget på grundlovsdag den 5. juni, understregede han nemlig, hvor stor forskel der er på blå og rød blok, når det handler om netop ydelser til flygtninge og asylpolitik. De lavere ydelser til flygtninge og indvandrere har medvirket til, at asyltallet er blevet markant lavere, mente statsministeren.

”Den positive udvikling vil nogen rulle tilbage. Det må jeg advare imod,” sagde Lars Løkke fra Folketingets talerstol.

Det er egentlig naturligt, at Lars Løkke Rasmussen brugte så meget af sin taletid på at tale om udlændingepolitik, da han i går udskrev valg. For forskning fra valget i 2015, som blandt andet valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har stået for, har vist, at udlændingedagsordenen dengang sikrede blå blok valgsejren. Det bemærker også lektor Flemming Juul Christiansen, som forsker i partipolitik ved Roskilde Universitet.

”Udlændinge er et tema, der historisk har flyttet vælgere fra rød til blå blok. Men hele Mette Frederiksens strategi har været at eliminere den faktor, så spørgsmålet er, om det kan lykkes for regeringen på ny at spille udlændingekortet. Fraværet af en brændende platform gør det også sværere,” siger Flemming Juul Christiansen.

Faktum er, at asyltallet ligger historisk lavt, mens flygtningene i 2015 var begyndt at søge imod Danmark, da der for fire år siden blev udskrevet valg.

Statsministeren forsøgte i går at skabe usikkerhed om den udlændingepolitiske linje på venstrefløjen. Han nævnte, at Socialdemokratiet har åbnet for en højere integrationsydelse, og at dette kunne gøre Danmark til et mere attraktivt sted at søge asyl. Samtidig har et ultimatum fra Morten Østergaard fra De Radikale også skabt usikkerhed om udlændingepolitikken blandt partierne til venstre for midten, siger Flemming Juul Christiansen. Morten Østergaard har bekendtgjort, at han vil have en anden integrationspolitik, hvis De Radikale skal støtte Mette Frederiksen som statsminister.

”Regeringen vil pege på, at venstrefløjen er en broget flok på det område, men hvis man vender den rundt og ser på blå blok, er der altså også usikkerhed om linjen der,” siger Flemming Juul Christiansen.

Nye Borgerlige vil sætte Lars Løkke Rasmussen stolen for døren med tre ufravigelige krav på udlændingeområdet, og Stram Kurs’ partileder Rasmus Paludan har sagt, at han slet ikke vil pege på Løkke, men i stedet vil pege på sig selv som statsminister. Lars Løkke Rasmussen sagde i går også, at han ikke vil bygge en regering på mandater fra Stram Kurs, og at han ikke vil stå i spidsen for en regering, der vender ryggen til internationale konventioner. Her henviste han til Nye Borgerliges krav om et asylstop, selvforsørgende udlændinge og udvisning af alle kriminelle udlændinge.

”Det sætter jo en begrænsning og åbner en ny debat i blå blok,” siger Flemming Juul Christiansen.

Netop Lars Løkkes Rasmussens afvisning af Stram Kurs og Rasmus Paludan er opsigtsvækkende, da Paludan indtil videre har været en stor joker i den politiske debat om indvandring i Danmark. Spørgsmålet er, hvad afvisningen af ham vil betyde? Valgforsker Frederik Hjorth fra Københavns Universitet siger:

”Efter min mening er det ikke sandsynligt, at Løkke kan afskrække vælgere fra at stemme på Stram Kurs ved at ekskludere partiet. Traditionelt har der været en forestilling om, at man kunne moderere de nye fløjpartier ved at inkludere, og i teorien kunne en inkludering af Stram Kurs have en modererende funktion. Den moderation får vi ikke nu,” siger Frederik Hjorth.

Liberal kommentator og radiovært Jarl Cordua kalder Lars Løkkes afvisning af Stram Kurs for ”klog”.

”Det er klogt, men det er også lidt sent, at det kommer. Hvis ikke Løkke havde gjort det, ville det være alt for nemt for Socialdemokratiet og Radikale at tiltrække og fastholde de vælgere, som er vandret til dem fra blå blok. Nu handler det om at stemmemaksimere og om at skaffe stemmer til regeringen,” siger Jarl Cordua.