Prøv avisen

Det ældste barn i flokken er klogere end yngre søskende

Den ældste i en søskendeflok har ofte højere IQ end de yngre søskende. - Foto: Laurence Mouton

Forældre bruger mere tid på at tale med og stimulere deres førstefødte end de næste børn, siger forskere

Har du en lillebror eller lillesøster, taler sandsynligheden for, at du er mere intelligent, end de er.

Ifølge flere forskningsprojekter scorer den ældste i en søskendeflok generelt højere i IQ-test end deres yngre søskende, skriver Information.

Ifølge en stor undersøgelse af 11.690 skotske børn falder IQ'en i gennemsnit med cirka et enkelt point mellem første og andet barn - og med 2,3 point mellem andet og tredje barn.

LÆS OGSÅ: IQ-forskelle er lighedssamfundets store tabu

Det skyldes, at forældrene er bedre til at stimulere den førstefødte, vurderer professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Erik Lykke Mortensen.

- Man ved, at sproglig stimulering er vigtig, og barn nummer ét bruger forældrene en masse tid på at tale med og stimulere, siger Erik Lykke Mortensen til Information.

- Inden for to år kommer så barn nummer to, som ikke får lige så megen opmærksomhed, tilføjer han.

En væsentlig del af IQ'en er genetisk bestemt, men miljøpåvirkninger i især den første del af livet har også betydning, understreger Erik Lykke Mortensen.

At det er det sociale liv i familien, der er afgørende for forskellen i IQ mellem søskende, bekræftes af Petter Kristensen, som er professor på National Institute of Occupational Health i Oslo.

Han har ud fra analyser af de norske IQ-test ved session for værnepligtige fundet frem til samme resultat:

- Det er familiemiljøet, der har betydning. Det handler om forældrenes støtte og ressourcerne i familien, siger Petter Kristensen til Information.

Flere undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem intelligens og uddannelsesniveau, ligesom den gennemsnitlige livsindtægt stiger med omtrent 160.000 kroner for hvert IQ-point.

QUIZ: Hvad ved du om intelligens?