Det alternative er blevet dagens gode tilbud

Håndlæsning, healing og hotstone-massage bliver på internettet og i gavebutikker solgt som slagtilbud på linje med kroophold. En naturlig følge af et ændret sundhedsbegreb, mener forskere

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2010 viser, at 53 procent af befolkningen over 16 år har prøvet alternativ behandling. Flere end hver fjerde har brugt alternativ behandling inden for det seneste år.
En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2010 viser, at 53 procent af befolkningen over 16 år har prøvet alternativ behandling. Flere end hver fjerde har brugt alternativ behandling inden for det seneste år. Foto: .

Skulle det være en italiensk tre retters menu, et weekendophold eller en omgang kraniosakral terapi mod migræne? Med tilbudshjemmesider som Downtown og Sweetdeal og gavefirmaet Smartbox er det blevet let i en håndevending at benytte sig af slagtilbud på alternativ behandling på lige fod med tilbud på rejser og restaurantbesøg. Og det gør danskerne i stigende grad. På hjemmesiden downtown.dk er antallet af tilbud med alternative behandlinger vokset markant fra 853 i 2011 til 1323 i 2012, fortæller chefredaktør Linda Østergaard.

LÆS OGSÅ: Den pragmatiske helgardering

Det alternative er blevet eftertragtet på en måde, der også overrasker os selv, så det er helt klart noget, vi satser på fremover. Vi vil også gerne fjerne hokuspokus-laget i det, og det, at vi sælger det i samme kontekst som dameklip og sushi, gør, at det bliver mere mainstream, og det er virkelig noget, vores brugere efterspørger, siger Linda Østergaard og tilføjer, at hypnose og body SDS en særlig form for kropsmassage lige nu er populært.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2010 viser da også, at 53 procent af befolkningen over 16 år har prøvet alternativ behandling. Flere end hver fjerde har brugt alternativ behandling inden for det seneste år. Til sammenligning havde 44 procent af danskerne i 2005 prøvet alternativ behandling, og 22 procent havde prøvet det inden for samme år.

LÆS OGSÅ:
Det alternative og det etablerede griber ind i hinanden

Det mærker Marianne Lyhne, der ejer klinikken Den Alternative i Randers, hvor hun blandt andet tilbyder zoneterapi. Hun har netop haft en akupunktur-behandling til salg på hjemmesiden Sweetdeal, fordi hun ser det som en oplagt mulighed for at markedsføre sine behandlinger og for at udvide sit kundegrundlag. Via Sweetdeal solgte hun på 24 timer 29 akupunkturbehandlinger til halv pris. Alle behandlinger blev solgt til kunder, hun ikke tidligere havde mødt.

Folk får øjnene op for, at der også er en anden vej i forhold til nogle af de skavanker og problemer, de går rundt med. Igennem tilbuddene kan de afprøve en ny behandlingsform på en i første omgang billigere måde og se, om det er det, de har brug for. Det er mit indtryk, at folk er blevet mere åbne over for at prøve noget andet end medicinsk behandling. Det alternative er ikke længere så mystisk, mener Marianne Lyhne.

At man kan købe behandlingersom dagens tilbud viser, at der er et marked for det, mener lektor ph.d. Nanna Mik-Meyer fra handelshøjskolen i København, CBS.

Sundhed er en central del af vores selvforståelse, og ingen lever jo 100 procent op til det sunde liv. Så vi har konstant en lille, dårlig samvittighed, som vi så kan købe os fri af med en behandling. Sundhed er ikke bare fravær af sygdom, men er lig med alle de ting, som kan gøre os glade. Der er enighed om, at det sunde liv er det gode liv. De aktiviteter, som for dig sætter din krop i centrum og gør, at du blive gladere, kan du argumentere for er sunde og en del af det gode liv, siger Nanna Mik-Meyer.

Specialist i sundhedspsykologi, religionspsykolog, ph.d. Peter la Cour er enig i, at sundhedsbegrebet er blevet bredere, og at grænserne mellem det etablerede sundhedsvæsen og det alternative er blevet udvisket. Dog er det ikke hans opfattelse, at kunderne ser de alternative kampagnetilbud som decideret behandling.

Det handler snarere om, at det er fundamentalt rart at få et andet menneskes fulde opmærksomhed i en time altså egentlig wellness. Det er også kendt blandt psykologer, at den fulde opmærksomhed i en terapi-time i sig selv har en stimulerende og meget behagelig virkning. Det har ikke noget med behandling at gøre og slet ikke sygdom. Det er vel i stil med massage ganske enkelt behageligt og forfriskende, mener Peter la Cour.