Det begyndte med smør og bacon. I dag handler det om alt

Danmark har guldbryllup med EU søndag, hvor det er 50 år siden, et flertal stemte ja til EF-medlemskab. Danskerne har langt fra altid haft ja-hatten på, men i dag er stemningen overvejende positiv

EF-demonstration i København 1972. Søndag er det 50 år siden, danskerne stemte sig ind i EF. Danmark og EF – nu EU – har med andre ord guldbryllup. Men ikke alle jubler over ægteskabet.
EF-demonstration i København 1972. Søndag er det 50 år siden, danskerne stemte sig ind i EF. Danmark og EF – nu EU – har med andre ord guldbryllup. Men ikke alle jubler over ægteskabet. . Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix.

Den 2. oktober er en skæringsdato for Danmark. Det var på den dag i 1972 for 50 år siden, at et flertal af vælgerne ved en folkeafstemning stemte for tilslutning til det Europæiske Fællesskab – EF. Siden har det europæiske samarbejde været det vigtigste forum for Danmarks relationer til andre lande.

I løbet af de 50 år er EF blevet til den Europæiske Union – EU. Samarbejdet er også gået fra at være et samarbejde, som hovedsageligt drejede sig om handel og landbrug. Og til at være et altomfattende samarbejde, hvori alle ministerier deltager i større eller mindre omfang. Med undtagelse af Kirkeministeriet.