Det bliver helt anderledes og alligevel næsten det samme, når Folketinget åbner

Der er sat håndsprit frem til kongefamilien, og folketingsmedlemmerne bliver spredt ud i salen, så den fornødne afstand kan overholdes. Men trods corona-retningslinjer gennemføres Folketingets åbning stort set som den plejer. Sikkerheden er vigtigst, lyder det fra Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S)

”Der er jo ikke noget i Danmark, der har været 100 procent normalt siden marts. Alt er blevet påvirket, og det vil Folketingets åbning naturligvis også være.” Arkivbillede.
”Der er jo ikke noget i Danmark, der har været 100 procent normalt siden marts. Alt er blevet påvirket, og det vil Folketingets åbning naturligvis også være.” Arkivbillede. . Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Heldigvis, kan man sige, vender de 179 folketingsmedlemmer i forvejen hovedet samme vej, og salen har rummeter nok til både dem og et – ganske vist reduceret – antal gæster.

Til gengæld kommer folketingsmedlemmerne til at sidde anderledes fordelt, end de plejer. Man har nemlig ”strakt” dem, der sidder i halvbue-rækkerne – forstået på den måde, at nogle herfra får tildelt pladser andre steder i salen, hvor der er sat stole – ikke taburetter – op under logerne, i hjørner og langs væggen mod Vandrehallen.

På den måde garanteres mindst en meters afstand, også mellem de medlemmer, som får lov til at bliver siddende i halvbuerne.

Fra kongehuset deltager Dronningen, Kronprinsen, Kronprinsessen og H.K.H. Prinsesse Benedikte, og for dem bliver der ikke de store omvæltninger.

Inden familien indtager deres pladser i kongelogen, vil de blive ledsaget til guvernørværelset, hvor der er stillet sprit frem til hænderne og vand på flaske.

De blomsterbuketter, som repræsentanter fra Folketingets Præsidium traditionen tro giver de kvindelige medlemmer i kongefamilien, overrækkes i år af en enkelt og meget velafsprittet person.

Hverken kongelige eller folkevalgte skal have mundbind på, sådan som det ellers er et krav under lignende forhold andre steder i samfundet, men må naturligvis gerne.

Samtidig er der givet begrænset adgang til journalister og fotografer, både med hensyn til antal og bevægelsesfrihed. Til gengæld er der opsat storskærme flere steder.

Og så har den usædvanlige situation afstedkommet en ekstraordinær grundig rengøring af hele folketingssalen og adgangsforholdene hertil. Der er også planlagt en form for rækkefølge med hensyn til, hvem der går først ind og ud af salen.

Det bliver Folketingets nestor Bertel Haarder (V), der i dag erklærer Folketinget for åbent, herefter meddeles det, at Henrik Dam Kristensen (S) er indstillet til at fortsætte som formand for Folketinget, hvorefter han indtager formandsstolen. Herefter holder statsminister Mette Frederiksen (S) sin tale.

”På mange måder er det, som det plejer at være, og dog er det så usædvanligt,” siger Henrik Dam Kristensen om coronarestriktionerne.

”Der er jo ikke noget i Danmark, der har været 100 procent normalt siden marts. Alt er blevet påvirket, og det vil Folketingets åbning naturligvis også være. Jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, at antallet af gæster er reduceret så kraftigt, som det er. Fra omkring 280 til cirka 70. Men det er nu en gang betingelserne. Sikkerhed kommer før alt og vi holder alligevel traditionerne i hævd,” siger han.

Så vidt vides er kun ét medlem af Folketinget testet positiv for corona, socialdemokraten Bjørn Brandenborg, så han deltager ikke i Folketingets åbning. Det gør Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, heller ikke, men det er fordi, han stadig rekreerer sig efter en operation for diskusprolaps. Flere medlemmer fra Enhedslisten møder heller ikke op, blandt andet fordi de ikke mener, at det at deltage i store forsamlinger er det rette signal at sende.

Åbningsgudstjenesten klokken 10 er flyttet fra Slotskirken til den større Holmens Kirke, hvor der er bedre plads. Men det er før sket, at man har valgt Holmens Kirke på åbningsdagen, for eksempel i de år, hvor Slotskirken blev renoveret efter en brand den 6. juni 1992, hvor en vildfaren raket under det københavnske karneval ramte kirkens tag.