Det ekstreme vejr er rykket tættere på

De seneste dages oversvømmelser flere steder i Europa viser, at ekstremt vejr ikke længere er noget, der kun rammer lande langt fra os selv. I fremtiden kan vi forvente flere hændelser, siger klimaforsker

”Normalt er ekstreme vejrforhold noget, vi ser ude i den store verden langt væk fra os selv. Men nu er det Europa, der rammes, og det er lande, vi regner som stærke og modstandsdygtige, der er blevet taget på sengen. Det minder os om, at disse ekstreme nedbørshændelser også kan dukke op i vores egen baghave," siger Sebastian Mernild, klimaprofessor på Syddansk Universitet. På billedet  går en mand gennem vandmasserne i den hollandske by Guelle.
”Normalt er ekstreme vejrforhold noget, vi ser ude i den store verden langt væk fra os selv. Men nu er det Europa, der rammes, og det er lande, vi regner som stærke og modstandsdygtige, der er blevet taget på sengen. Det minder os om, at disse ekstreme nedbørshændelser også kan dukke op i vores egen baghave," siger Sebastian Mernild, klimaprofessor på Syddansk Universitet. På billedet går en mand gennem vandmasserne i den hollandske by Guelle. . Foto: Eva Plevier/Reuters/Ritzau Scanpix.

Torsdag aften forlod Susan Leurs sit hjem uden at ane, om det ville stå der, når hun kom tilbage. Det var hendes mands fødselsdag, og det hollandske par havde besluttet sig for at fejre ham som planlagt og forsøge ikke at bekymre sig for meget om den kraftige regn, der bare fortsatte og fortsatte udenfor. Men over middagsmaden fik de besked på, at de ligesom resten af borgerne i landsbyen Kleine Meers i det sydlige Holland skulle evakueres. Vigtige genstande som møbler og fotografier blev rykket ovenpå, og det samme gjaldt parrets fem katte, som blev efterladt med mad og drikke.

”Det var så skræmmende. Vi bor i en smuk lille landsby med flot natur og fred og ro, og det føltes helt surrealistisk pludselig at blive ramt af naturens voldsomhed på den måde. Vi kunne se, hvordan vandstanden i kanalen og floden rundt om os bare steg og steg. Jeg turde ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis digerne rundt om byen ikke holdt. For så ville vandet strømme ind,” siger hun.

De omkring 1000 indbyggere i Kleine Meers har kunnet trøste sig med, at de mange foranstaltninger, der de seneste år er lavet mod oversvømmelser i byen, betalte sig. De værst ramte huse slap med vand i kælderen, og i weekenden kunne Susan Leurs begynde at bære møbler ned fra overetagen af huset igen.

Til gengæld kender hun mange, der er blevet ramt af de kraftige regnskyl, som siden i onsdags har medført oversvømmelser i blandt andet Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. De seneste dage har hele Europa være vidne til billeder af ødelagte bygninger og broer, køretøjer, der er skyllet væk, og katastrofeberedskab der kæmper for at finde overlevende i kaosset.

Det er ikke billeder, som er uvante for danskerne at se i medierne. Men den store forskel denne gang er, at der ikke er tale om oversvømmelser i for eksempel Asien eller Sydamerika. Ofrene for de ekstreme vandstrømme bor derimod i områder, hvor vejret og klimaet minder om det danske, og hvor det system, der træder i kraft under katastrofer, er på niveau med det i Danmark. Og det gør situationen særligt stærk, siger Sebastian Mernild, klimaprofessor ved Syddansk Universitet.

”Normalt er ekstreme vejrforhold noget, vi ser ude i den store verden langt væk fra os selv. Men nu er det Europa, der rammes, og det er lande, vi regner som stærke og modstandsdygtige, der er blevet taget på sengen. Det minder os om, at disse ekstreme nedbørshændelser også kan dukke op i vores egen baghave, og at de også kan have alvorlige konsekvenser til følge i lande med god infrastruktur,” siger han.

Ifølge Sebastian Mernild skal man se den særligt alvorlige situation i blandt andet Tyskland som ”et sammentræf af ekstreme uheldigheder”. Det er kombinationen køligere luft oppe i atmosfæren og varm opstigende luft, der har medført særligt kraftige regnskyl i tætbefolkede områder, hvor landskabet med sine mange bakker og skråninger har fået vandet til at samle sig.

Alligevel er der også tale om situationer, som man ifølge Sebastian Mernild kan forvente flere af i fremtiden i Europa. De langsomt stigende temperaturer har nemlig gjort, at det også i Danmark er blevet normalt med mere nedbør, og mere ekstrem nedbør over kort tid. I forrige uge faldt der for eksempel 150 millimeter regn i Kerteminde på Fyn på få timer, hvilket medførte oversvømmede huse og vejbaner.

”Vi lever i en verden, hvor klimaet er under forandring, og hvor det ekstreme vejr er rykket tættere på. Det kan give os problemer herhjemme, hvis det for eksempel rammer i større byer. Derfor er det også noget, man bør have fokus på,” siger han.

I nogle af de ramte områder har man de seneste år gjort sit for at væbne sig imod oversvømmelser.

I Kröv, som ligger lige ned til floden Mosel omkring 40 kilometer fra nogle af de hårdt ramte tyske områder i Rheinland-Pfalz, er Christian Klein for eksempel altid forberedt på, at floden kan gå over sine bredder. Natten til torsdag fik den tyske vinbonde med familiens og bekendtes hjælp flyttet over 10.000 vinflasker fra sin kælder, sat sandsække op og kørt biler væk. Næste morgen ville de have stået under vand, for højvandet nåede helt op i bygaden mere end fem meter over normalen, fortæller han:

”Men vi har været rigtig heldige, for her i byen var der ’kun’ tale om et heftigt højvande. Den slags plejer vi for det meste kun at opleve om vinteren eller i foråret, aldrig i højsommeren, og jeg har aldrig været vidne til, at vandet steg så hurtigt som denne gang. Jeg har heller aldrig set så meget flyde i Moselen som i disse dage såsom træstammer, høstakke og containere.”

”I forhold til så mange andre er vi dog sluppet billigt, også selvom al den regn går hårdt ud over druerne i vinmarkerne, som der ligeledes skal tages hånd om, så de seneste dage har været meget anstrengende,” siger Christian Klein.

I Tyskland ventes oversvømmelserne at få betydning for den igangværende valgkamp op til forbundsdagsvalget i september, og i weekenden var alle partiers kanslerkandidater og den afgående forbundskansler, Angela Merkel, da også på pletten i katastrofeområderne med løfter om hjælp.

”Det er godt, at politikerne viser sig på stedet, når det hele ramler for folk. Men mange penge alene hjælper ikke. Mange var jo slet ikke forberedt på, at noget som dette kunne ske, og i sidste ende står folk alene tilbage i mudderet,” siger Christian Klein.

Af mange politikere er de seneste dages ekstreme vejr blevet kædet sammen klimaforandringer. Omvendt har andre talt imod, at der skulle være tale om en sammenhæng.

Under alle omstændigheder er Europa ikke færdig med den voldsomme sommerregn endnu. Ifølge vagtchef hos DMI Dan Nilsvall er lavtrykket, som forårsagede den kraftige regn og torden, nemlig på vej mod den sydlige del af Italien og Balkan.

”Der er allerede varslet alvorligt skybrud flere steder i de områder, og man kan forvente at høre om kraftig regn og tordenbyger magen til dem, vi har set de seneste dage. Derfra vil lavtrykket fjerne sig fra Europa og bevæge sig mod nordøst mod Rusland. Men det lader ikke til at blive de sidste regnskyl i Europa denne sommer. Vi kan se tegn på varmt vejr igen snart, og det kan medføre skybrud, som måske også vil ramme Danmark,” siger han.