Det er aldrig for sent: Ældre finder ny kærlighed på plejehjemmet

Det er ikke længere noget særsyn, at gamle mennesker forelsker sig og finder nye partnere. Flere plejehjemsbeboere vil i fremtiden forelske sig i hinanden i takt med, at flere mænd flytter ind

Harry og Dagmar mødte hinanden og kærligheden efter at de flyttede på plejehjem og blev naboer i plejeboligerne Vestervang i Århus.
Harry og Dagmar mødte hinanden og kærligheden efter at de flyttede på plejehjem og blev naboer i plejeboligerne Vestervang i Århus. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Det er almindeligt og helt socialt acceptabelt at have flere partnere gennem sit liv.

I ungdommen er det mere reglen end undtagelsen at forelske sig flere gange, men også ældre er i stigende grad åbne over for nye kærlighedsforhold. Det hører stadig til sjældenhederne, at plejehjemsbeboere forelsker sig i hinanden, men også det vil blive mere almindeligt i de kommende år. Det mener seniorkonsulent i Ældresagen Margrethe Kähler.

LÆS OGSÅ: Da Harry mødte Dagmar

I øjeblikket bor der langt flest kvinder på de danske plejehjem, men i takt med at mænds og kvinders gennemsnitlige levealder nærmer sig hinanden, vil der komme flere mænd ind på plejehjemmene, og dermed er der potentielt mulighed for flere forelskelser. Det er meget glædeligt, for kærligheden er jo ikke noget, vi tager af som en frakke, bare forbi vi bliver ældre. Kærlighed er en urkraft, og undersøgelser viser, at kærlighed og seksualitet i en høj alder både skaber bedre livskvalitet og bedre helbred,, siger hun.

Margrethe Kähler holder mange foredrag om forelskelser, kærlighed og seksualitet blandt ældre, og i næste måned udkommer hendes bog Kys livet også når det gør ondt, hvor hun også tager emnet op.

Åbenhed om ældre kærlighed

Hun konstaterer, at der i de senere år er kommet mere åbenhed om gamle menneskers kærlighedsliv, og den tendens vil kun blive forstærket i de kommende år, mener hun.

Der har naturligvis altid været gamle mennesker, der har fundet sammen i nye forelskelser, men tidligere gik man mere stille med det. I dag kan vi tale åbent om det. Det bliver ikke betragtet som skamfuldt, men derimod som noget meget smukt, siger Margrethe Kähler.

Kultursociolog og direktør i Ensomme Gamles Værn, Christine Swane, er enig.

Vi har fået et mere mangfoldigt billede af, hvad det vil sige at blive gammel. Og i disse år sker der rigtigt meget, når det handler om ældre og kærligheden. Dels er de gamle blevet friskere og har flere ressourcer, og dels har det omgivende samfund fået en generel positiv holdning til, at gamle mennesker også kan have et kærlighedsliv. Det er den tendens, vi nu også ser brede sig ind på plejehjemmene, siger hun.

Christine Swane oplever, at personalet på de fleste plejehjem glæder sig, når beboere finder sammen, men at det nogle gange kan være svært for de pårørende, når deres gamle og måske demente forældre eller bedsteforældre finder kærligheden påny.

Når der er demens inde i billedet, hæfter mange pårørende sig ved, at dømmekraften er svækket, og for nogle kan der være jalousi i forhold til en afdød forælder inde i billedet. Andre finder det skønt at opleve og glæder sig meget på deres gamle forældres vegne.

Tidligere havde man ikke en forestilling om, at alle dele af et liv skulle kunne udfolde sig på et plejehjem, men i dag er der sket en humanisering af plejesektoren, og der er langt mere respekt for, at plejehjemsbeboere ikke bare skal passes, men i høj grad også leve, siger Christine Swane.

Der er ikke noget, der tyder på, at forelskelser aftager i styrke, blot fordi man er blevet gammel.

Forelskelse sker i alle aldre

Thomas Nielsen, der er lektor i psykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen Kærlighed og parforhold under forskernes lup, henviser til en undersøgelse fra USA, hvor man bad tre grupper, de unge, de midaldrende og de gamle, om at svare på, om de havde været forelskede inden for de seneste fem år, og hvordan det føltes.

LÆS OGSÅ: Ældre på plejehjem får sjældent besøg

Der var næsten lige mange i de tre grupper, der havde oplevet en forelskelse, dog lidt flere blandt de unge, og forelskelsen blev oplevet på helt samme måde i de tre aldersgrupper. Forelskelse er en urgammel drift, der ikke har noget som helst med fornuft og langsigtede interesser at gøre, siger Thomas Nielsen.