Minkavler: ”Det er en de facto nedlukning af erhvervet. Vi er eksproprieret. Vi er skakmat”

Jørgen Westergaard og hans familie har været minkavlere på Gjøl i tre generationer og 76 år. Nu kan han kun se hen til, at familie-farmen skal rives ned, siger han om regeringens beslutning om at aflive samtlige danske mink.

”Lige nu føler jeg mig som Leo DiCaprio, og han druknede sgu’. Det er helt ad helvede til, kan jeg godt sige dig. Længere er den ikke,” siger Jørgen Westergaard. Han har lige aflivet alle sine 16.000 mink.
”Lige nu føler jeg mig som Leo DiCaprio, og han druknede sgu’. Det er helt ad helvede til, kan jeg godt sige dig. Længere er den ikke,” siger Jørgen Westergaard. Han har lige aflivet alle sine 16.000 mink. .

Det er apokalypsen, der har ramt minkavlere i Danmark og helt specifikt halvøen Gjøl i Jammerbugt Kommune. Katastrofen kan også udtrykkes i et mere hverdagsagtigt sprog.

”Det er et problem ad helvede til,” siger nu forhenværende minkavler Jørgen Westergaard, 63 år.

I sidste uge havde han 16.000 mink. De er allerede døde, beordret slået ned af myndighederne i oktober, fordi der på det tidspunkt var konstateret coronasmitte på flere af egnens i alt 34 farme – og dyrene på de øvrige også måtte aflives, fordi gårdene ligger så tæt; Gjøl har – eller havde – Danmarks største koncentration af minkfarme.

Jørgen Westergaard og to rumænske hjælpere har egenhændigt stoppet samtlige mink gennem en luge og ned i en kasse, hvor de er blevet gasset med kuldioxid. Den sidste røg gennem ”brevsprækken” til aflivningskassen i onsdags, få timer før statsminister Mette Frederiksen holdt endnu et corona-pressemøde, der sandsynligvis vil gå over i historien.

Her bekendtgjorde hun, at samtlige danske mink skal aflives hurtigst muligt, fordi coronavirus er muteret i mink, den muterede virus har spredt sig til mennesker, og det kan gøre, at en kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

Jørgen Westergaard nåede netop at fælde en tåre ved burene, der nu stod tomme for første gang i 76 år, for siden 1944 har først hans far og så ham selv drevet farmen.

Og så blev det hele meget værre.

”Indtil den melding kom, havde vi jo regnet med, at vi kunne få avlsdyr et eller andet sted fra og køre videre på et senere tidspunkt. Men den mulighed er lukket nu, og det er den for alle minkavlere i Danmark. Det her har været en del af mit liv, hele mit liv, og pludselig er det som om, nogen hiver stikket ud og slukker for lyset,” siger han.

Jørgen Westergaard har tre sønner, hvor den ene ejer halvdelen af farmen. En af de andre er også minkavler, og det samme er to af hans brødre. Familien såvel som hele egnen er forbundet med minkavl som med det blod, der løber i deres årer.

Kristeligt Dagblad besøgte området i oktober, da myndighederne besluttede, at besætningerne i lokalområdet skulle aflives. Dengang var der vrede i det lille samfund over kompensationernes størrelse, men det blev også diskuteret, hvorfor det var nødvendigt at slå alle dyr ned.

Jørgen Westergaard er ikke skeptisk over for beslutningen nu om at aflive samtlige danske dyr. Men:

”Hvis det er sådan, at mink udvikler en farlig mutation, så er det et stort problem, og vi må se i øjnene, at vi kan smitte resten af planeten med en ny corona-mutant. Men derfor står vi stadig med, at hele vores tilværelse er baseret på at lave mink, og nu har vi fået at vide, at det stopper her.”

Danmark er verdens største producent af minkskind. I 2019 blev der produceret 12,5 million skind ifølge Danmarks Statistik. To en halv million voksne avlsdyr gav det år hver især fem-seks hvalpe, der blev til de mange skind.

Finlands samlede minkbestand er kun på størrelse med antallet af avlsdyr i Danmark, siger Jørgen Westergaard. Og Danmark har gode avlsdyr, de lider ifølge ham for eksempel i langt ringere grad end mink i blandt andet Holland og Polen af sygdommen plasmacytose – den mest tabsvoldende infektionssygdom for pelsdyrerhvervet ifølge Fødevarestyrelsen.

Pointen er, at hvad der tabes nu, er tabt for evigt, siger han som et ekko af den generelle stemning i branchen.

”Det er en de facto nedlukning af erhvervet. Vi er eksproprieret, selvom de kalder det noget andet. Vi er skakmat, vi kan kun se hen til, at vores farme skal rives ned.”

Nye budgetter er ikke lagt endnu, beskeden er vel knap nok sevet ind, ”jeg tror, vi skal lave en tilpasning”, siger Jørgen Westergaard næsten lakonisk om fremtiden. Han palleterer juletræer, da Kristeligt Dagblad ringer. Han og sønnerne har trods noget landbrugsjord og skov ved siden af minkavlen, ”men dem, der kun har minkfarmen og to meter jord uden for hegnet – de er prisgivet,” siger han.

Du talte sidst med Kristeligt Dagblad i oktober. Dengang kaldte du situationen, som trods alt mest var lokal, for ”Titanic”. Hvordan har du det nu?

”Lige nu føler jeg mig som Leo DiCaprio, og han druknede sgu’. Det er helt ad helvede til, kan jeg godt sige dig. Længere er den ikke.”

Hør læge Torben Mogensen orientere om virusmutation blandt mink i videoen herunder: