-- Det er en mærkelig følelse at være i mål

Efter 50 dages kamp mod frost og grødis har kajak-eventyreren Erik B. Jørgensen gennemført sin færd Danmark rundt

Efter 49 dage, heraf sammenlagt 42 dage på vandet, nåede Erik B. Jørgensen søndag i mål efter at have roet 1100 kilometer langs Danmarks kyster. Scanpix.
Efter 49 dage, heraf sammenlagt 42 dage på vandet, nåede Erik B. Jørgensen søndag i mål efter at have roet 1100 kilometer langs Danmarks kyster. Scanpix. Foto: Peter Mørk Denmark.

Musklerne er ømme, og kroppen er træt og udmattet. Efter 1100 kilometers rotur i kajak Danmark rundt, hvor han har kæmpet med frost, grødis og flere snestorme, er den 32-årige fynbo Erik B. Jørgensen endelig kommet i mål.

Efter 49 dage på farten, heraf de 42 på vandet, kunne han i søndags endelig slæbe sig i land ved Flensborg Fjord til lyden af jagthorn og klapsalver fra mere end 50 fremmødte og røre grænsestenen som en symbolsk markering af, at han som den første har formået at gennemføre roturen om vinteren.

Her flere dage efter er kroppen ifølge den tidligere jægersoldat stadig "smadret". Og glæden over at være i mål er blandet med en lidt flad fornemmelse over, at det er slut.

– Det er en mærkelig følelse at være i mål. På én gang er det rart at kunne sige, at nu er jeg i mål, at have sat punktum. Men omvendt er det også underligt. Jeg har jo været i gang så længe, siger Erik B. Jørgensen.

Vel hjemme efter næsten 50 dage på isen, hvor han daglig måtte padle sig igennem tyk grødis, gå over isen med kajakken på slæb og i enkelte tilfælde helt holde kajakken på land på grund af snestorm, er han i skrivende stund – to dage efter hjemkomsten – stadig i gang med at pakke ud og samle op på mere end halvanden måneds fravær fra hverdagen. En større stak af post og rudekuverter har hobet sig op, men også en masse henvendelser og forespørgsler fra interesserede, der enten vil tilbyde ham billeder, de har taget af hans usædvanlige rejse, eller ønsker at booke ham til et foredrag.

– Jeg har også en aftale med et forlag om at skrive en bog om rejsen, så der er masser at gå i gang med – deriblandt også nye projekter, fortæller Erik B. Jørgensen.

Fynboen har nemlig ingen planer om at hvile på laurbærrene. I 2011 skal han og en kammerat på ekspedition omkring Thule på Grønland, hvor de vil tilbagelægge en rute på omkring 3500 kilometer på slæde. I 2009 forsøgte de at gennemføre samme tur, men måtte opgive med "kun" 800 kilometer igen, da kammeraten fik blindtarmsbetændelse.

– Vi har indgået et samarbejde med Knud Rasmussens Hus om turen. Men ud over selve planlægningen bliver en af de største udfordringer faktisk at finde sponsorer og donorer. Så det er noget af det første, vi skal i gang med i forhold til det projekt, siger han.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk