Ole har arbejdet i Grundfos i 50 år: Det er ikke som et ægteskab, men Grundfos og jeg er tætte

Den 66-årige senior servicetekniker Ole Berg har været ansat på Grundfos siden 1964 og har således fejret sit guldbryllup med den store danske pumpevirksomhed. Meget er forandret undervejs, men dybest set har det altid handlet om metoder til at transportere væske

Ole Berg er 66 år og har været ansat hos Grundfos i Bjerringbro siden 1964, kun afbrudt af tiden som værnepligtig.
Ole Berg er 66 år og har været ansat hos Grundfos i Bjerringbro siden 1964, kun afbrudt af tiden som værnepligtig. . Foto: Scanpix.

For nogle år siden lykkedes det Ole Berg fra Grundfos at lokalisere en såkaldt VP-cirkulationspumpe, som virksomheden producerede i 1964, og som lige siden havde tjent upåklageligt i den funktion, den var skabt til: at pumpe varmt vand rundt til radiatorerne i et ganske almindeligt dansk enfamiliehus.

”Den pumpe var i sin tid blevet købt for 350 kroner. Det var forholdsvis dyrt dengang. Til gengæld havde den altså kørt i over 40 år uden problemer. Det synes jeg, man skal tænke over, næste gang man surfer på internettet for at finde den billigste model af et eller andet,” siger han.

Ole Berg og VP-cirkulationspumpen har mindst to ting til fælles: Der står Grundfos skrevet hen over hele deres virke, og det har stået på lige længe. Ole Berg blev nemlig netop i 1964, da han var 14 år gammel, ansat som bud på pumpevirksomheden i Bjerringbro. Og hvis vi ser bort fra den tid, da han var indkaldt til militærtjeneste, har han arbejdet på Grundfos lige siden.

Virksomheden regner selv soldatertiden med, så Ole Bergs nuværende anciennitet er 52 år og fire måneder. I forhold til Den Kongelige Belønningsmedalje, som gives for 50 års ansættelse samme sted, fraregnes soldatertiden derimod, så derfor var det først i sommeren 2016, han var i audiens hos Dronningen for at takke for denne hæder.

”Hun tog lidt fusen på mig. Hun lagde ud med at sige: ’Der skal vel nok bruges mange pumper med alt det vand’. Det var dengang, det regnede hele tiden,” forklarer den 66-årige Ole Berg og tilføjer:

”Men jeg var ikke kommet til København for at snakke om pumper. Jeg havde forberedt mig på, at jeg gerne ville fortælle hende, hvor vigtigt identitet er.”

Budskabet til dronning Margrethe fra Ole Berg, som i dag har titel af senior servicetekniker hos Grundfos, var, at det betyder meget for os mennesker, at der er et sted, vi kommer fra. At vi har en familie. At man kan rejse ud i verden og repræsentere det velrenommerede danske monarki eller den velrenommerede danske virksomhed Grundfos. At man ikke kun er sig selv, men en del af noget mere. Det lyttede majestæten til. Og Ole Berg glædede sig, da han et lille halvt år efter hørte hende tale om identitet i sin nytårstale.

Ole Berg stammer fra Bjerringbro og fandt naturligt vej til den midtjyske stationsbys helt store arbejdsplads, Grundfos, hvor hans far også var ansat. Tilbage i 1964 var det en lokal, overskuelig virksomhed med 19 års historie bag sig og under 500 ansatte. I dag er det en international koncern med 19.000 medarbejdere verden over.

”Det er slet ikke det samme som i 1964. Der er sket så meget i koncernen. Produkter, arbejdsgange og kundernes krav til salg og service ændrer sig hele tiden, og selvom jeg er ansat i samme virksomhed, har jeg haft mulighed for at udvikle mig jobmæssigt,” siger Ole Berg.

Han begyndte som ”eftermiddagsdreng” et par timer om ugen. Så blev han ansvarlig for den interne postom-deling, inden han fik en læreplads i serviceafdelingen. Efter endt militærtjeneste var han en tid i virksomhedens udstillingsafdeling og drog Europa rundt for at udstille pumper, inden han i 1976 blev servicetekniker, siden 1990 med betegnelsen senior foran.

I årenes løb har han både beskæftiget sig med service, salg og udvikling. Der har været perioder med virke på værkstedet i Bjerringbro og andre med rejser ud i verden. Selvom meget er forandret i koncernen på et halvt århundrede, kan Ole Berg kort sammenfatte, hvad Grundfos altid har arbejdet med.

”Mennesket har altid haft og vil altid have et behov for at flytte vand eller andre væsker fra et sted til et andet. Det kan være drikkevand, varmt vand til radiatorer, toiletvand, vand til diverse processer i industrien, eller det kan være øl. Det kan man transportere med pumper, og dem laver vi,” siger senior serviceteknikeren.

Ved siden af sit primære arbejdsfelt er han i kraft af sin usædvanligt høje anciennitet blevet håndplukket til nogle særlige funktioner. Han underviser på Grundfos’ interne akademi, og derudover er han involveret i Grundfos’ eget museum, som sørger for at bevare virksomhedshistorien.

Det var til det sidstnævnte formål, han fandt den omtalte VP cirkulationspumpe. Og det er også i museets regi, han er involveret i et projekt, der går ud på sammen med tre pensionerede medarbejdere at gennemgå samtlige fotografier, der er arkiveret fra virksomheden med det formål at få sat navne på de personer, som optræder på billederne. Arbejdsgruppen er kommet igennem alle sort-hvide fotos og er nu nået til 1980’erne.

Grundfos er en virksomhed, som er gået forholdsvis langt i retning af at fastholde medarbejdere. Det er uden tvivl påvirket af, at lokalområdet har betydning for en stor virksomhed i et lille lokalområde.

Bjerringbro, der hører under Viborg Kommune, har 7500 indbyggere. Allerede i 1968 indførte virksomheden nogle ordninger, så medarbejdere, der blev syge eller fik funktionsnedsættelser, kunne fastholdes, og cirka tre procent af alle ansatte i Grundfos og dets produktionsselskaber i andre lande er i dag mennesker med handicap eller mennesker, som af andre grunde er ansat på særlige vilkår.

Seniorer gør man også en indsats for at fastholde i jobbet ved at lempe lidt på arbejdspresset. Ole Berg har for eksempel fået en ordning, der passer ham fint, hvor han kan holde fri hver anden fredag.

Naturligvis skifter medarbejdere fra Grundfos indimellem job. Typisk har foretagsomme ingeniører skiftet mellem Grundfos og termostatgiganten Danfoss i Nordborg på Als, når der skulle ske noget nyt i arbejdslivet, og også vindkraftvirksomheden Vestas har Grundfos udvekslet medarbejdere med. Men ikke Ole Berg. Dertil har jobtilfredsheden, udviklingsmulighederne internt, og selve Grundfos-identitetsfølelsen været for stærk for manden, der for længst har fået kone og børn, men som kun i forhold til sin arbejdsplads er på den anden side af guldbrylluppet:

”Jeg er jo vokset op i virksomheden. Det er ikke som et ægteskab, men vi er ret tætte.”