Prøv avisen
Serie: Hjemmets sjæl

Hvad gemmer danskerne på?

Susanne Dahm er 42 år og mor til et barn på et og et barn på fire år. Det lejede opbevaringsrum bruger hun i høj grad til de ting, som knytter sig til livet med små børn. Familien har haft rummet i tre år.

Flere har ikke plads til deres indbo i hjemmet og lejer sig til pulterrum i store lagerhuse, men hvad er det man gemmer? Gå på opdagelse i tre danskeres opbevaringsrum

Selvom vi har flere kvadratmeter til rådighed i bolig end tidligere generationer, så kniber det med opbevaringspladsen i mange hjem. I hvert fald er interessen for at få opbevaret ting vokset markant de seneste år. Det mærker kæder som BOXIT i Jylland og på Fyn, Shurgard på Sjælland og Pelican Self Storage, der på 10 år har opført 10 centre i og omkring hovedstaden.

Hos Pelican Self Storage beskriver direktør Allan Agerskov stedet som en slags brandstation, for der er ofte stress forbundet med ikke at vide, hvor man skal gøre af det arvede kaffestel, familiens skiudstyr og den kravlegård, man måske får brug for igen om et par år.

Han opridser tre typiske grunde til, at private vælger at få ejendele opbevaret:

”Der er modne par, som er flyttet til en mindre bolig og skal minimere deres ejendele og har brug for tid til at finde ud af, hvad man vil beholde. Andre skal flytte og har en periode, hvor de skal have indboet opbevaret, og nogle vælger at forlænge den periode, fordi de vænner sig til denne ekstra plads. Vi får også flere kunder, som bor i nybyggeri uden kælder- eller pulterrum, og så lejer de sig til den ekstra plads. I det nye byggeri i og omkring København er der ofte meget lidt plads til opbevaring i forbindelse med boligen.”

Danmark er et af de lande i Europa, hvor der er flest eksterne kvadratmeter opbevaringsplads målt i forhold til antallet af indbyggere. Norge topper listen, mens Danmark er nummer fem på.

Opbevaringsstederne er generelt godt fyldte. Selvom det let kan koste over 1000 kroner om måneden for et betalt opbevaringsrum, oplever udlejerne stor interesse hos kunderne. I gennemsnit er 78 procent af kvadratmeterne lejet ud, viser tal fra opbevaringsstedernes europæiske brancheorganisation Federation of European Self Storage.

Kristeligt Dagblad har talt med tre danskere om deres opbevaringsrum.

Susan Dahm, 42 år og bor i lejlighed i København, hvor familien savner opbevaringsplads

"Vi er i en fase af livet, hvor man har mange ting"

Gå på opdagelse i Susan Dahms opbevaringsrum ved at klikke på de gule ikoner med sorte pile.

Det er tre år siden, vi fik vores rum hos Pelican. Her har vi ting, som kunne være i en god kælder eller et stort pulterum. Vi har en datter på fire år og en søn på et år. Da vi havde fået vores datter, vidste vi, at vi ønskede os et barn til, og så er der jo en række ting, som det giver god mening at bevare, men samtidig har vi ikke plads i vores lejlighed. Her er nogle ting, som jeg skal have ned i Mødrehjælpen, her er ting jeg vil sælge, og en sofa, som jeg tænker, vi skal have i det sommerhus, vi længe har talt om at købe. Når vi rejser med børnene, har vi klapvognen i en særlig taske. Det er en god taske, men den fylder meget i lejligheden, så nu har jeg den her, og jeg har fyldt den med ting. Vores kufferter står også her, så inden vi skal rejse, tager jeg forbi. Jeg tænker, at vi lige nu er i en fase af livet med små børn, hvor der er mange ting, man kun bruger en kort tid og på sigt forestiller jeg mig ikke, at vi vil have brug for det rum. Men de seneste år har det gjort god gavn, og jeg kommer her nogle gange om måneden. Tager man et stykke tøj op af kasserne her, så dufter det stadig rent, for her er et godt indeklima.

Kesima Bickova, 24 år og på vej til New Zealand for at studere

"De ting, som betyder mest for mig, har jeg købt på rejser"

Gå på opdagelse i Kesima Bickovas opbevaringsrum ved at klikke på de gule ikoner med sorte pile.

Det er en dag, siden jeg fik mit rum. Jeg har haft et værelse på 20 kvadratmeter, som jeg har sagt op, fordi jeg skal til New Zealand for at læse. Engang studerede jeg musik, og jeg bruger stadig meget tid på at spille på mit keyboard. Det er mit instrument, som fylder mest i opbevaringsrummet, og faktisk havde jeg overvejet at sende det til min mor. Det er derfor, jeg har indkøbt sækken med flamingo-pakkefyld, men så tjekkede jeg på internettet og så, at jeg kunne få sådan et rum, hvor jeg kunne have alle de ting, som jeg ikke tager med til New Zealand som min seng, reolen og kaffemaskinen. De ting i mit hjem, som betyder mest for mig, er ting, jeg har købt på mine rejser. Jeg har for eksempel et maleri, som jeg købte i Hongkong, som jeg ved, at jeg vil savne, mens jeg er væk.

Jeg regner med, at jeg skal tilbage til Danmark efter New Zealand. Vi må se. For mig er hjem der, hvor min mor er. Hun er fra Sankt Petersborg, men hun har bosat sig på Cypern, så nu er Cypern hjem for mig. Flytter min mor til Afrika, så bliver det hjem for mig.

David Clausen, 42 år og på vej til at flytte sammen med sin kone i en større lejlighed

"Der er grænser for, hvad man kan have i et kolonihavehus"

Gå på opdagelse i David Clausens opbevaringsrum ved at klikke på de gule ikoner med sorte pile.

Det er et par uger siden, vi fik rummet. Tidligere har jeg undret mig over, hvad folk dog opbevarer bag de mange grønne låger, men i en situation som vores har det været utrolig praktisk. Vi bor så tæt på, at vi har taget turen til fods med vores ting. Min kone og jeg har begge haft en lejlighed i samme ejendom, og nu er vi ved at være flytteklar. Der er et par borde, som vi mangler at få her ind.

I den næste måned skal vi bo i kolonihavehus, inden vi flytter sammen i en lejlighed på 128 kvadratmeter i Valby i København.

Der er grænser for, hvad man kan have i et kolonihavehus, så det her er en god løsning for os. De flyttekasser, hvor der er labels på, er fra min kones lejlighed. Mine kasser er lidt som lykkeposer. Vi må se, hvad de indeholder, når vi skal til at pakke ud. I alt har vi fyldt 60 kasser.

Vi har købt en brugt sofa, som vi skal have med til vores nye lejlighed, og nu står den her. Her står også nogle Børge Mogensen-stole, som skal med til den nye lejlighed, og så har vi to kasser med legetøj, som vi nok gemmer, til vi en gang får børnebørn. Det sidste, jeg gjorde, da jeg havde tømt min lejlighed, var at gøre rent. Og da lejligheden var tom og rengjort, stod jeg med spande og rengøringsmidler, som jeg ikke synes, at man skal smide ud, så det har jeg også taget med ind i vores opbevaringsrum.