Skjulte optagelser kaster lys over omsorgssvigt af demente

Men de skjulte optagelser fra plejehjemmet er ulovlige og så krænkende, at de også er ulovlige at offentliggøre, lød det tirsdag fra Vestre Landsret. Det Etiske Råd er uenig

"Sagen her rammer hovedet på sømmet, fordi den med de skjulte optagelser dokumenterer og viser, at der finder en forråelse og omfattende omsorgssvigt sted," siger medlem af Det Etiske Råd
"Sagen her rammer hovedet på sømmet, fordi den med de skjulte optagelser dokumenterer og viser, at der finder en forråelse og omfattende omsorgssvigt sted," siger medlem af Det Etiske Råd. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Hvis man som pårørende til en plejehjemsbeboer har mistanke om, at ens kære bliver uværdigt behandlet, kan det være fristende at sætte videokameraer op for at få et indblik i dagligdagen, når man ikke selv er til stede. Det valgte Charlotte Ahm at gøre, da hun som barnebarn og værge til sin demensramte bedstemor, Else, frygtede, at hun blev udsat for omsorgssvigt på det plejehjem, hun boede på.

Charlotte Ahm og Elses syv børn havde, inden de henvendte sig til TV 2 med henblik på skjulte optagelser af den formodede omsorgssvigt, ytret sig om bekymringerne til plejepersonalet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, men uden at der skete de ønskede ændringer.

De skjulte optagelser fra plejehjemmet er ulovlige og så krænkende, at de også er ulovlige at offentliggøre, lød det i tirsdags fra Vestre Landsret, da TV 2 fik forbud mod at vise optagelserne af 90-årige Else. De dokumenterer ifølge familien og flere iagttagere omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

Morten Bangsgaard, der er medlem af Det Etiske Råd og formand for en arbejdsgruppe, der undersøger omsorg i sundhedsvæsenet, stiller sig undrende over for sagens afgørelse, da alle børn har givet samtykke til optagelserne:

”Elses pårørende griber i desperation ud efter et voldsomt middel som skjult kamera, fordi de ikke ser en anden udvej. Der er tale om et nødråb, hvor man i desperation går med til, at det er den pris, man må betale for at få forholdene på plejehjemmet frem,” siger han og fortsætter:

”Spørgsmålet er, om de skjulte optagelser er enkeltstående tilfælde, eller om der er grund til bekymring over en mere strukturel forråelse på plejehjem. Ser man det menneske, som sidder i lænestolen, der har et helt berettiget og forventeligt krav og behov for omsorg? Eller ser man ganske enkelt igennem det menneske, som sidder foran én?”

Er skjult kamera vejen frem til at få ændret forholdene på landets plejecentre?

”Det har vist sig at være nødvendigt. Sagen her rammer hovedet på sømmet, fordi den med de skjulte optagelser dokumenterer og viser, at der finder en forråelse og omfattende omsorgssvigt sted. De viser også, at der kan være sket et skred i, at man ikke længere opfatter en plejehjemsbeboer som et medmenneske, men som et objekt,” svarer Morten Bangsgaard.

Skjulte optagelser er aldrig vejen frem, mener direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen, der varetager interesser for mennesker med demenssygdomme:

”Vi hverken opfordrer eller anbefaler nogen at arrangere skjult kamera. Vi anbefaler, at man lægger op til en dialog. Vi appellerer til kommunerne om at lytte til patienter og pårørende og tage deres bekymringer alvorligt fra starten, da det i sidste ende vil spare dem for en masse besvær,” siger Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningen mener, at der er brug for et paradigmeskift på danske plejehjem. Kvaliteten af den sundhedsfaglige behandling skal løftes, der skal være en anstændig grundnormering, og der skal være langt mere fokus på samarbejde mellem patienter, pårørende og personale.

”Vi ved fra det øvrige sundhedsvæsen, at jo højere inddragelse af patienter og pårørende, jo bedre bliver kvaliteten af behandlingen – og det samme gælder selvfølgelig også for behandling på plejecentre,” siger Nis Peter Nissen.

Hos FOA, der blandt andet varetager hjemmehjælpere, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælperes interesser, er forbundsformand Mona Striib bekymret for forholdet mellem pårørende, beboere og personale og mener, at optagelserne tilsidesætter personalets rettigheder:

”Det bekymrer mig, hvis der på denne måde kommer et misforhold mellem pårørende, beboere og personale, som ikke bør være der. Vi vil ikke acceptere skjulte optagelser af personale på arbejde, men det betyder ikke, at vi forsvarer, hvis der foregår noget, der er forkert.”

I efterspørger et løft på ældreområdet, og kan man ikke sige, at de skjulte optagelser kan være vejen frem til det løft?

”Det mener jeg ikke. Det løft bør man kunne få alligevel. Vi er nødt til at indse, at vil vi yde en ordentlig omsorg i det her land, bør vi prioritere, at der skal være personale og uddannet arbejdskraft til det,” svarer Mona Striib.