Sine og Christian er spændt ud mellem familie og fuldtidsjob

Dea og Alvin Jacobsens forældre arbejder begge 37 timer om ugen og følger dermed statistikken i en ny undersøgelse. Søskendeparrets mor drømmer om en deltidsstilling, så de har mere tid til at være en familie

Sammen med sin lillebror Alvin nyder Dea sin mor og far, Sine og Christian Jacobsen, de sidste par timer af aftenen, inden de skal sove. Børnene er højeste prioritet i en hverdag, der er tæt pakket med to fuldtidsjob. -
Sammen med sin lillebror Alvin nyder Dea sin mor og far, Sine og Christian Jacobsen, de sidste par timer af aftenen, inden de skal sove. Børnene er højeste prioritet i en hverdag, der er tæt pakket med to fuldtidsjob. - . Foto: Leif Tuxen.

I en lejlighed på Islands Brygge i København har klokken lige passeret 18. Til lyden af børne-tv-kanalen Nickelodeon og i skikkelse som hest kravler 27-årige Christian Jacobsen rundt på gulvet med sine to børn på ryggen. Dea på 2 år og lille Alvin på 13 måneder. I sofaen sidder børnenes mor, 24-årige Sine Mansurbeg Jacobsen. Hun kom hjem for en halv time siden, og nu handler det for familien om at nyde de få aftentimer, inden børnene skal i seng.

Sine Mansurbeg Jacobsen er ved at uddanne sig til farmakonom. Det er en praktisk uddannelse, så derfor arbejder hun fuldtids på et apotek på Amager. Det indebærer lange arbejdsdage og somme tider weekendarbejde.

”Vores liv er så firkantet med arbejde og institutioner, så når vi har fridage, holder vi fri. Der får børnene frit løb og er med til at bestemme meget. Hvis de vil være på legepladsen hele dagen, så får de lov til det. Måske er det dårlig samvittighed, men de skal ikke have flere regler, fordi deres hverdag er så skemalagt,” siger Sine Mansurbeg Jacobsen.

Siden Sine Mansurbeg Jacobsen kom tilbage fra barsel i september, har begge forældre oplevet datterens øgede behov for den nære kontakt.

”Hun ligger altid i vores seng og sover nu. Hun søger trygheden mere, for hun putter sig helt tæt ind til mig,” fortæller Sine Mansurbeg Jacobsen.

Om 3 år, når Sine Mansurbeg Jacobsen er udlært, vil hun gerne gå på deltid eller i det mindste ned til 30 timer om ugen.

Hvis det skal blive lettere for mødre eller fædre som i famillien Jacobsen at gå ned i tid, bør synet på deltidskulturen ændres. Det mener direktør for den idépolitiske tænketank Cura Karen Lumholt.

”Det ideelle vil være, at forældre kun arbejder 25-30 timer om ugen, mens de har mindre børn, Det kræver et holdningsskifte hos arbejdsgiverne, men også et generelt holdningsskifte i samfundet, der accepterer, at det at have børn er en kæmpe omsorgsopgave, ” siger Karen Lumholt og refererer til Sveriges gunstigere barselsforhold og deltidsmuligheder.

I en ny undersøgelse fra centrum-venstre tænketanken Cevea er Danmark netop overgået af Sverige som det land, der har den højeste arbejdsintensitet blandt børnefamilier i Europa.

”Svenske forældre har vældig gode forhold på en masse områder, som netop kompenserer for, at de arbejder så meget. Det har vi ikke. Sammenlignet med andre lande, hvor kvinderne også er meget på arbejdsmarkedet, ligger vi i top, når det gælder arbejdsintensitet, og i bund når det gælder forhold, som kan kompensere for den høje arbejdsintensitet,” siger Karen Lumholt.

Hos familien Jacobsen på Amager møder Sine Mansurbeg Jacobsen klokken ni om morgenen. Det giver hende god tid til at gøre Dea og Alvin klar til en ny dag i dagpleje. Når hun tager på arbejde, kommer hendes mand Christian Jacobsen hjem fra nattevagt. Han er ansat i en 37-timers stilling, hvor han hver nat sorterer post i en postcentral i det indre København. Mens børnene er i institution, og hustruen er på arbejde, sover han et par timer, inden han henter børnene klokken 15. Deres hverdag er skemalagt til mindste detalje, så Dea og Alvin højst tilbringer seks timer i dagpleje.

”Jeg har selv arbejdet i en vuggestue, og jeg ved, hvor meget børn er i institution. Det skal vores børn ikke,” siger Sine Mansurbeg Jacobsen.

Den tanke kan Karen Lumholt godt følge.

”Det er ikke godt for børn at blive institutioneret så tidligt og i det omfang, som vi gør det i Danmark. På trods af at børneforskere har sagt det her længe, har samfundet vendt det døve øre til i 20-30 år. Små børn har først og fremmest brug for at kunne udvikle sig stille og roligt i samhørighed med deres nære voksne,” siger Karen Lumholt.

Socialordfører for Venstre Jan E. Jørgensen, mener dog, at det overvejende billede er, at forældrene selv regulerer tiden, således at børnene ikke bruger for meget tid i daginstitutioner.

”Jeg tror, det er vanskeligt autoritativt at gå ind og bestemme over, hvor meget børn skal være i daginstitutioner. Jeg har selv to børn, som har været igennem vuggestue og børnehave, og min personlige erfaring tyder ikke på, at børn ikke tilbringer tid hjemme,” siger Venstre-politikeren.

For at lukke hullet efter den manglende arbejdskraft i fremtiden efterspørger Karen Lumholt et mere inkluderende arbejdsmarked, hvor det er lettere for eksempelvis ældre mennesker og nyuddannede at finde fodfæste. Et forslag, Jan E. Jørgensen fra Venstre bakker op om.

”Det er fuldstændig korrekt, at det er for vanskeligt at blive på arbejdsmarkedet, når man bliver ældre. Det er meget ærgerligt for dem, der gerne vil. Og så er vores helt store integrationsudfordring at få de mange flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. Det er noget, som vil kunne hjælpe på de arbejdsmæssige udfordringer, vi står med som samfund,” siger Jan E. Jørgensen.

Tilbage i lejligheden på Islands Brygge sidder Christian Jacobsen ved stuebordet, mens han mader Alvin med en leverpostejsmad. Børnene er højt prioriteret i det lille hjem. Et valg forældrene har truffet i fællesskab, selvom det ikke sjældent er på bekostning af deres tid sammen som mand og kone.

”Den største udfordring er at finde tid til at være sammen, men man bliver god til at nyde den tid, man så har,” siger Christian Jacobsen. Derfor gælder det også om at gribe mulighederne for alenetid, når de opstår.

”Når børnene sover til middag i weekenderne, så tager vi lige en kop kaffe sammen på en café, mens de ligger i barnevognen. Det er med at være kreative,” siger Sine Mansurbeg Jacobsen og smiler.