Det grønne alternativ vil forny dansk politik

Hvis partiet kommer over spærregrænsen, vil Alternativet kæmpe for grøn omstilling, en stærkere iværksætterkultur og gøre op med kontrollen i det danske samfund. Det fortæller partiets politiske leder, Uffe Elbæk

Jeg er stolt af, at vi har formået at sætte behovet for en ny politisk kultur på dagsorden," siger Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet.
Jeg er stolt af, at vi har formået at sætte behovet for en ny politisk kultur på dagsorden," siger Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet. Foto: Scanpix.

Hvad er det vigtigste mål for Alternativet de næste fire år?

Formålet med Alternativet er at løse en på én og samme tid enkel og svær ligning: Hvordan vi formindsker brugen af jordens knappe ressourcer og samtidig øger den enkelte borgers livskvalitet. Det er den tænkning, der ligger bag al vores politik. Vi går til valg på tre mærkesager: Vi skal have en seriøs bæredygtig omstilling i Danmark, vi skal have en langt stærkere iværksætterkultur, og vi skal sætte den offentlige sektor fri.

Hvis I kunne bestemme, skulle der så være en større eller mindre grad af økonomisk omfordeling i Danmark?

Vi tror på, at lige samfund er gode samfund. Derfor ser vi gerne, at Danmark bliver et endnu mere lige samfund, og det betyder blandt andet, at skatterne bliver sænket specielt på de laveste indkomster.

Hvad vil I gøre for de mennesker, der har mistet deres dagpenge?

For det første vil vi halvere genoptjeningsperioden, og for det andet synes vi, at vi bliver nødt til at diskutere, hvordan vi får en arbejdsmarkedspolitik, der afspejler, hvordan virkeligheden ser ud. Flere og flere bliver projektansatte eller sæsonansatte, og det tager det nuværende system ikke hensyn til. Vi vil have et mere fleksibelt og solidarisk arbejdsmarked, og derfor foreslår vi også, at man i stedet for kontanthjælp skal kunne modtage en basisydelse uden modkrav. Vi vil gøre op med kontrolkulturen.

Hvordan skal det danske samfund hænge økonomisk sammen i fremtiden?

Hvis det stod til os, så havde vi jo en ambitiøs bæredygtig omstilling i Danmark, og derigennem ville vi se en vækst i det, vi kalder grønne jobs. Europa-Kommissionen har anslået, at der er potentiale for tyve millioner jobs i Europa inden for den grønne sektor, og der håber vi selvfølgelig, at Danmark kommer til at ligge helt i front. Derudover håber vi, at vi med vores målsætning om at styrke iværksætterkulturen kan få ændret den gængse opfattelse om, at man tager en uddannelse for at få et job. Man skal i stedet tage en uddannelse for at skabe sig et job. Vi ønsker også, at vi bliver bedre til at dele det arbejde, der er, ved at vi i en periode på ti år går fra en arbejdsuge på 37 timer til en på 30 timer - som normtal.

Hvad skal Danmark gøre for at tilpasse sig den store flygtningestrøm?

Flygtningepolitikken er et fælles problem for alle i Europa, og derfor mener vi også, at problemet skal løses i fællesskab, og at vi skal lave nogle retfærdige kvoter for, hvordan vi fordeler de flygtninge, der kommer til Europa.

Hvilket politisk resultat er du mest stolt af, når du kigger tilbage på dit partis indsats de seneste par år?

Jeg er stolt af, at vi har formået at sætte behovet for en ny politisk kultur på dagsorden. Det kommer for eksempel til udtryk ved vores forslag om borgerdrevne beslutningsforslag og et Demokrati- og Borgerinvolveringscenter på Christiansborg. Forslagene blev ikke vedtaget, men jeg er alligevel rigtig glad for, at vi har stillet dem, for den underlæggende dagsorden - behovet for en ny politisk kultur - har smittet og er i dag noget, som stort set alle partier diskuterer.