Det kan give problemer, når danskerne åbner deres hjem for traumatiserede ukrainske flygtninge

Danskere i hele landet åbner i øjeblikket deres hjem for ukrainske flygtninge. Det er beundringsværdigt, men kan skabe problemer

Ukrainske flygtninge ankom til Oure Friskole på Fyn torsdag den 3. marts.
Ukrainske flygtninge ankom til Oure Friskole på Fyn torsdag den 3. marts. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Et hjem. Med billeder på væggene, minder i skufferne og drømme udenfor vinduerne. Sådan et helt almindeligt hjem havde de over en million mennesker, som den seneste halvanden uge er flygtet fra Ukraine. Det har de ikke længere, og det har fået mange danskere til at åbne deres hjem for de ukrainske flygtninge.

En af dem, der gerne lader en, to eller tre fremmede ukrainere flytte ind i en periode, er 55-årige Flemming Pedersen fra Fredericia, der bor i et hus med sin kæreste.

"Jeg synes bare, det er det rigtige at gøre," siger Flemming Pedersen, der derfor har registreret sig i en frivilligdrevet Facebook-gruppe for borgere i Fredericia og Trekantsområdet, som er parat til at give ukrainske flygtninge husly.

Yelva Bjørnholdt Jensen, der er direktør for beskæftigelse og velfærd i Fredericia Kommune, ser det som en "flot gestus", men opfordrer også til, at "man tænker sig rigtig godt om", inden man lader flygtninge flytte ind.

For det er ikke nødvendigvis let for en helt almindelig dansk familie pludselig at skulle bo under samme tag som mennesker, der er flygtet fra krig.

"Vi er opmærksomme på, at det godt kan give problemer, når private danskere lader flygtninge flytte ind, men folk gør det af et godt hjerte, så vores opfordring er, at man søger den rådgivning og vejledning, man kan få," siger Yelva Bjørnholdt Jensen.

Hun mener, at det er vigtigt med klare rammer. For det kan ende skidt, hvis de danskere, der har åbnet deres hjem, forestiller sig, at det kun skal vare et par uger, mens de flygtninge, der nu er flyttet ind, regner med, at de kan blive boende, så længe behovet er der.

Hos Dansk Flygtningehjælp vil man hverken anbefale eller fraråde danskerne at åbne deres hjem for ukrainske flygtninge, siger generalsekretær Charlotte Slente.

"Det er virkelig dejligt at se den hjertevarme og velvilje, der møder de ukrainske flygtninge. Men der er også nogle ting, man skal være opmærksom på, hvis man åbner sit hjem for ukrainske flygtninge. Det er mennesker, som måske har haft nogle voldsomme oplevelser i deres hjemland og måske har efterladt mænd og brødre i Ukraine, som nu er i krig. De kan have traumatiske oplevelser med i bagagen, som kan være svære at håndtere som dansk familie," siger Charlotte Slente.

Hun peger derfor på, at der skal være hjælp at hente i kommunerne – til både de ukrainske og danske familier.

"Kommunerne er allerede i gang med at forberede sig, for den politiske aftale, der blev indgået i fredags om midlertidigt ophold, og som må falde på plads om et par uger, giver kommunerne ansvaret for de ukrainske flygtninge," siger Charlotte Slente med henvisning til den særlov, der i fredags blev indgået en politisk aftale om, og som forventes at blive stemt igennem den 16. marts.

I Fredericia Kommune er der da også hjælp at hente, hvis man efter 14 dage finder ud af, at det alligevel ikke er sagen at have flygtninge boende hos sig, forsikrer Yelva Bjørnholdt Jensen.

"Når der snart kommer helt styr på lovgrundlaget, kan vi finde ledige lejelejligheder til dem," siger Yelva Bjørnholdt Jensen.

Hos Dansk Flygtningehjælp bliver Charlotte Slente ikke overrasket, hvis indkvarteringen i private danske hjem, trods udfordringerne, rent faktisk ender med at blive en del af den samlede løsning for de ukrainske flygtninge.

"Det kan være en måde at skabe plads til flere på," siger Charlotte Slente og fortsætter:

"Og det er i hvert fald en rigtig god idé, at de bor uden for asylcentrene, fordi det giver et mere værdigt liv."