Per Stig Møller: Det nytter ikke at sidde og have ondt af sig selv

Per Stig Møller, dr. phil., forfatter og tidligere konservativ miljø-, udenrigs- og kultur- og kirkeminister, savner menneskelig kontakt for tiden, men har fået mere tid til at nyde naturen og dyrelivet

Per Stig Møller, 77 år, har deltaget i et læserarrangement på Zoom i anledning af hans seneste bog, ”Sommeren ’45”, med mere end 450 deltagere. ”Ikke nogen tosset fornyelse”, kalder han det digitale møde med læserne. – Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Per Stig Møller, 77 år, har deltaget i et læserarrangement på Zoom i anledning af hans seneste bog, ”Sommeren ’45”, med mere end 450 deltagere. ”Ikke nogen tosset fornyelse”, kalder han det digitale møde med læserne. – Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Hvordan bevarer du livsmodet i denne tid?

Det er ikke så svært, for jeg har, siden jeg forlod Folketinget i 2015, været vant til at arbejde hjemme. Så det er ikke forandret på grund af coronakrisen. Men alle aftenerne er frie. Der er ingen møder, ingen sammenkomster, heller ikke de private desværre, og ingen foredrag. Alt det, der afbrød det at arbejde hjemme, er der ikke mere, så jeg savner menneskelig kontakt. Men jeg bevarer livsmodet ved at arbejde videre og gå ture i skoven og langs markerne ned til søen og holde pauser og nyde synet af dyrene, som man ellers bare gik forbi, fordi man ikke havde tid. Jeg bor i Kirkelte i Nordsjælland med Store Dyrehave og Tokkekøb Hegn lige udenfor døren, og fårene ved Ninas Naturcafé overfor har fået lam, så det vælter med lam herude.

Jeg har også optrådt på Zoom til et læserarrangement om min seneste bog ”Sommeren ’45” med over 450 deltagere, som normalt ville finde sted i Politikens Hus. Denne gang kunne Politiken-læsere fra hele landet deltage, så det er ikke nogen tosset fornyelse.

Hvordan bruger du din tid anderledes nu?

Nu, da jeg ikke er ude at holde foredrag om aftenen, får jeg set flere film. For eksempel kom der islandsk krimi på DR, som jeg har båndet og ser senere. Jeg kan bedst lide politiske thrillere, en god krimi og store dramaer helst baseret på true story. Jeg har netop set Siegfried Lentz’ ”Overløberen”, som er aldeles fremragende. Det får man tid til nu. Vi plejer at have en sammenkomst os gamle fra gymnasieklassen i juni hvert år, men det kan vi ikke i år. Uddelingen af Fonsmark Prisen er aflyst. Gyldendals 200-årsfødselsdag er aflyst. Så mange lyspunkter i hverdagen er væk. Også middagsaftener med ens venner. Og hvordan kommer det til at blive i sommerlandet, hvor vi plejede at kunne mødes om aftenen? Derfor må man holde livsmodet oppe med at beskæftige sig selv. Jeg har mit arbejde med at skrive. Og forleden hørte jeg en fugl, lyttede til dens fløjten og prøvede at lokalisere den i træet. Den slags har man fået mere tid til at få ørerne og øjnene op for.

Hvilke råd til opmuntring vil du give medborgere, der er ramt af krisen?

Læs noget mere. Det kan ikke nytte at sidde og have ondt af sig selv og kigge op i loftet, for der er ikke noget at se. Og der er kommet mange gode bøger. Brug mere tid ude i naturen, og det er der mange, der gør. Jeg har aldrig før set så mange gå tur i skoven som i denne tid og mange flere, end der plejer at være. Brug tiden til ting, du ikke havde tid til gøre før. Gå mere i haven, gør noget ved huset. Brug tiden, for passivitet hjælper ikke noget.

Nævn tre håbstegn, der hvor du er?

Jeg synes ærlig talt ikke, at det ser så rart ud, sådan som krisen vælter ud over hele verden. Dertil kommer handelskrigen mellem USA og Kina, som vokser og vokser, og som kan smadre verdensøkonomien. Nu er der den fransk-tyske alliance, som tyder på, at EU vil sætte sig i førersædet. Håbet kunne være, at hvis EU virkelig finder sammen, så kan EU spille en rolle, hvis de store tørner sammen. Håbet er også, at vi undgår den anden bølge med coronavirus, især for os gamle og skrøbelige. Hvis vi skal holde os inden døre for os selv også næste vinter, bliver jeg lidt tyndslidt. Man kan også håbe, at USA vælger en anden præsident, så vi undgår store kriser. At det med Merkel og Macron bider sig fast, så vi får en europæisk dynamo og kan undgå, at Europa falder fra hinanden. Og at verden kommer igennem på den anden side af krisen uden en kæmpe økonomisk kollaps, som bliver gjort værre af en handelskrig.

Hvordan vil krisen påvirke dit liv fremover?

Jeg håber ærlig talt, at det bliver påvirket på den måde, at det kommer tilbage på sporet, for jeg var ikke utilfreds med det liv, jeg havde. Jeg tror, at hverdagen vender tilbage, når vi er på den anden side af krisen, så mit liv bliver som før coronakrisen. Og det, tror jeg, kommer til at gælde for de fleste af os.