Det knager i DF efter antimuslimske udtalelser

Langballe og Krarups skarpe udtalelser om muslimer får nu Dansk Folkeparti til at slå revner

- Det er dumt og skadeligt for Dansk Folkeparti, når Jesper Langballe beskylder muslimske fædre for at slå deres døtre ihjel. Men det kommer ikke til at ske igen. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard. -
- Det er dumt og skadeligt for Dansk Folkeparti, når Jesper Langballe beskylder muslimske fædre for at slå deres døtre ihjel. Men det kommer ikke til at ske igen. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard. -. Foto: Rune Evensen.

Flere medlemmer af Dansk Folkeparti mener, at grænsen for antimuslimsk tale er overskredet. Reaktionerne kommer efter, at folketingsmedlemmerne Jesper Langballe og Søren Krarup har støttet Lars Hedegaards, formand for Trykkefrihedsselskabet, udtalelser om udbredt praksis for voldtægt i muslimske familier.

I sidste uge meldte folketingsmedlem Christian H. Hansen sig ud. DF har ifølge ham stirret sig blind på muslimer og ignorerer mere presserende problemer som den økonomiske krise, den stigende arbejdsløshed og nedskæringerne på landets sygehuse.

- I 1995 havde vi en helt anden udlændingeproblematik og udlændingelovgivning, som gjorde, at vi var nødt til at lave om på tingene. Det har vi gjort. Men det er som om, at folk i partiet står op om morgenen og tænker: Hvordan kan vi spænde skruen mere – så folk kan høre, at vi stadig er på banen, siger Christian H. Hansen.

Rikke Cramer Christiansen, byrådsmedlem i Viborg Kommune, meldte sig i går ud af partiet.

- De sidste dages udtalelser fra Jesper Langballe var dråben, der fik bægeret til at flyde helt over, skriver hun i en pressemeddelelse.

I Nordjylland kræver Annette Vahlgreen, byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune, Langballe smidt ud af partiet.

- Han bør tage sit gode tøj og gå. Det menneskesyn kan man ikke være bekendt, siger Annette Vahlgreen.

Uroen er ifølge Johannes Andersen, samfundsforsker ved Aalborg Universitet, opsigtsvækkende i Dansk Folkeparti, der ellers er kendt for topstyring.

- Der bliver lige nu slået dybe revner i Dansk Folkeparti. Nogle – herunder Jesper Langballe – vil opruste på udlændingepolitikken. For andre er værdipolitikken og indvandrerspørgsmålet ikke så interessant længere. For mange af de kommunalpolitikere, der fik deres gennembrud med efterårets kommunalvalg, er velfærdsproblemer langt vigtigere – skolebørn, gamle og svage, siger Johannes Andersen.

DF's formand, Pia Kjærsgaard, tager uroen med ro. Hun understreger, at Jesper Langballe i går beklagede, at han har præsenteret sine synspunkter klodset i den følsomme debat. Men at han står ved substansen – at æresdrab i muslimske familier er et stort problem. Det samme gør Pia Kjærsgaard.

- Nu skal vi tage det stille og roligt. Jeg tror, at vores bagland har været meget forvirret om alt det hér. Jeg tror, de fleste siger ligesom, jeg gør nu: Det er fint at have debatten, men det var ikke den bedste måde at gøre det på. Jeg tror egentlig, at de meget, meget kærligt vil bakke ledelse op, siger hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev på sit ugentlige pressemøde i går spurgt til udtalelserne fra Jesper Langballe, der repræsenterer DF og regeringens parlamentariske grundlag.

- Jeg har den holdning til Jesper Langballes udtalelser som til andre, der deltager i den offentlige debat: Udsagn, der bidrager til at polarisere, som generaliserer, som pisker had op – det er ikke udtalelser, som jeg vil stille mig bag. Det er udtalelser, som jeg vil tage afstand fra, sagde statsministeren, der også var tilfreds med Pia Kjærsgaards reaktion.

beck@kristeligt-dagblad.dk