Luften er minus 3, vinden 10 sekundmeter, og kvinden er 46 et halvt. Henriette Løkke er en af de mange danskere, som er begyndt at vinterbade.
”Jeg har altid svømmet, men da corona lukkede svømmehallerne ned, valgte jeg at svømme i havet,” siger hun, mens hun lægger tøjet i den åbne omklædningsniche på molen i Svanemøllen Havn i København.
Og så fremhæver hun det sociale ved vinterbadningen som et stort plus og albuehilser med Henrik på 58 år, som lige været i.

Også han er begyndt at vinterbade det seneste år, han har taget en forhammer med for at kunne banke is af gelænderet på trappen ned til bølgerne.
”Jeg har været i hver dag i et år nu,” siger han.
Også Laila Rasmussen er forholdsvis ny i vinterbade-branchen, som hun kom ind i ”ved bare at fortsætte” sommerbadningen, siger hun.
Og begejstringen for vinterbadning deles af stadig flere. Sammenslutningen Vinterbadeforeninger i Danmark har i dag flere end 57.000 medlemmer mod 27.677 i 2015, altså mere end en fordobling.

Flere steder i landet melder vinterbadeforeninger derfor om fuldt hus. For eksempel i Skodsborg Vikingelaug i Nordsjælland, hvor man har måttet lukke ventelisten.
”Det er kun de sejeste, der går i vandet i øjeblikket, men interessen for vinterbadning stiger og stiger,” siger formand og høvding Knud Riedel.
Susanna Søberg, ph.d.-studerende i Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, forsker i vinterbadningens gavnlige virkning og udgav i 2019 bogen ”Hop i havet”. Hun bekræfter tendensen og oplever, at det igennem de seneste syv-otte år er blevet mere og mere populært at vinterbade.

Det handler om en større bevidsthed om at passe på sig selv, at dyrke lidt mere velvære og komme mere ud i naturen, mener hun. Og så er vinterbadning gået fra at være dyrket af primært ældre mennesker til også at tiltale unge.
At interessen nærmet er eksploderet inden for det seneste år, tilskriver Susanna Søberg corona.
”Når civilisationen lukker ned, får vi ikke den naturlige glædesstimulans, som vi fik ved at besøge venner, gå i biografer, til koncerter. Og så søger vi derhen, hvor vi kan: Ud i naturen. Den holder ikke lukket, og hvis man vinterbader med en eller to venner og overholder restriktionerne, får man en glæde og en energi, som man kan tage med hjem,” siger Susanna Søberg.
Hendes bog om fordelene ved vinterbadning oversættes og udgives netop nu i USA, Storbritannien, Frankrig, Holland, Polen, Tjekkiet og Slovakiet, men hvorfor interesserer man sig i andre lande for dansk vinterbadning?
Det skyldes nordisk hygge, mener hun, for den danske vinterbadning er ikke den ekstreme is-svømning. Mere et dyk i godt selskab.
”Vi bruger nok vinterbadning på en lidt anden måde, og måske vil de gerne vide, hvad den sociale tilgang til vinterbadning kan,” siger Susanna Søberg, som selv er lidt forbavset over udlandets store interesse for hendes bog om dansk vinterbadning.
”Som forsker er jeg vant til at få artikler udgivet internationalt, men jeg er overrasket over, at en bog, som jeg havde rettet imod danskere, lige pludselig skal læses i USA og andre lande. Men der er en frihed i vores måde at vinterbade på. Det er en sport for høj som lav.”