Prøv avisen

Det Kongelige Bibliotek godkender kønsopdeling

Hizb ut-Tahrirs kontroversielle møde i Det Kongelige Biblioteks Sorte Diamant vækker nu yderligere harme, da mødet vil være kønsopdelt. Foto: Torben Christensen.

Et omstridt møde arrangeret af Hizb ut-Tahrir vækker ikke kun harme på grund af det politiske indhold. Mødet vil også være kønsopdelt, hvilket får flere politikere til at forstærke kritikken

Ét er, at Det Kongelige Bibliotek som statslig institution udlejer sin Dronningesal til den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, der vil holde møde om væbnet modstand i Afghanistan. Noget andet er, at foreningen vil manifestere sit kvindesyn ved at kønsopdele mødesalen.

Det får flere politikere til at skærpe deres kritik af arrangementet. Hizb ut-Tahrirs talsmand bekræfter, at mødet helt i overensstemmelse med organisationens praksis vil blive afholdt med skarp adskillelse af kvindelige og mandlige deltagere.

"Vores møder er sædvanligvis kønsopdelte, og det vil det næste i Den Sorte Diamant også være," siger Chadi Freigeh, der dog ikke ved, hvordan det rent praktisk vil blive løst.

Ved tidligere møder arrangeret af det islamistiske parti har mænd og kvinder været henvist til forskellige indgange, og mødestedet har eksempelvis været opdelt af en række borde, der forhindrer, at de blandes. Og det er Det Kongelige Biblioteks direktion fuldt ud klar over, siger Jytte Kjærgaard Pedersen, kommunikationskonsulent, på vegne af direktøren for Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, som hidtil har afvist opfordringer fra kulturminister Per Stig Møller (K) om at genoverveje beslutningen om at udleje salen til Hizb ut-Tahrir.

"Når vi har lejet salen ud til en tredjepart, blander vi os ikke i, hvad folk bruger den til. Så længe de overholder sikkerhedspersonalets anvisninger, må alle folk komme i lilla T-shirts, hvis det er det, de vil," siger hun, der ikke kan se noget juridisk problem i forhold til kønsopdelingen.

Helt så sikker på spørgsmålet om en mulig ulovlig diskrimination er juraprofessor Henrik Palmer Olsen fra Center for Retskulturelle Studier på Københavns Universitet dog ikke. Han mener, at det er et kompliceret spørgsmål, der efter en grundig undersøgelse af blandt andet lejeaftalen og den statslige institutions forpligtelser kunne give udslag til både den ene og anden side.

"Men der er i hvert fald ikke nogen tvivl om, at Det Kongelige Bibliotek ikke selv må kønsopdele, så spørgsmålet er, om de må lægge lokaler til," siger han.

Som ligestillingsordfører for De Konservative er Helle Sjelle slet ikke i tvivl om, hvordan sagen burde have været håndteret:

"Jeg har hele tiden været af den holdning, at det møde aldrig burde finde sted. Og det gør det bare ekstra problematisk, at det er kønsopdelt," siger hun.

SF's integrationsordfører, Astrid Krag, er på linje med den kritik, som også flere af hendes politiske modstandere har udtalt de seneste dage. Hun erklærer sig dybt uenig i Hizb ut-Tahrirs generelle grundlag.

"Kønsopdeling af møder er et udtryk for et forskruet syn på kønnene fra organisationens side. Det kommer ikke bag på mig, men det bekræfter mig i, hvor uenig jeg er med organisationens syn på mange ting. Blandt andet forholdet mellem kønnene," siger hun.

dalsgaard@k.dk

anne.jensen@k.dk