Det lykkeligste folk i verden

Dansk verdensrekord i lykke maner til besindelse

Lykkedyrkelse er blevet en form for erstatsningsreligion, når vi dyrker den fuldkomne selvrealisering. Her kan kristendommen forkynde en glæde, der er større og dybere end følelsen af lykke.
Lykkedyrkelse er blevet en form for erstatsningsreligion, når vi dyrker den fuldkomne selvrealisering. Her kan kristendommen forkynde en glæde, der er større og dybere end følelsen af lykke. .

Danmark kan ikke bryste sig af mange verdensrekorder, men undersøgelse på undersøgelse viser, at i hvert fald på ét område ligger landet i top. Danmark huser verdens lykkeligste folk.

Det er let at betvivle, for danskerne har også noget nær rekord i forbrug af antidressiv medicin, ligesom alkoholmisbruget er gigantisk og ensomheden betydelig. Men Danmark er et godt land at leve i, og danskerne har grund til at være om ikke lykkelige så i hvert fald tilfredse, trygge og tillidsfulde. Og gerne lidt mere taknemmelige.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er danskerne så lykkelige?

Her er velstand og frihed. Retsstat og demokrati. Selvom flere siger, at de plages af stress, er der bedre balance i forholdet mellem arbejde og familieliv end i så mange andre lande. Og skulle det hele kollapse, samler velfærdsstatens sikkerhedsnet de fleste op.
Men der er grund til at sætte lykken under kritisk lup, som det sker i dagens avis. For begrebet unddrager sig en præcis definition. Der er den euforiske lykke knyttet til øjeblikket, eller den mere grundlæggende tilfredshed med livet. Men der er noget både let og lunefuldt over lykken.

Hvad er lykken? spurgte Søren Kierkegaard og svarede selv: Et spøgelse som først er, når det har været. Og mange hundrede år før konstaterede den romerske filosof Seneca, at for at gøre en mand lykkelig skal man ikke gøre ham rigere på ejendom, men fattigere på ønsker.
Den norske præst og forfatter Per Arne Dahl siger noget centralt, når han i dagens avis påpeger, at vi alle bør være mere optaget af at søge mening end lykke. Lykken kan være flygtig, og hvis man baserer sit liv på jagten efter den, slås man nemt omkuld.
Noget tyder på, at mange godt nok siger, at de er lykkelige, men alligevel bærer på en længsel efter en dybere samhørighed. En samhørighed, der både gælder andre mennesker og noget, der er større end dem selv.

Nye generationer har ikke samme tro som tidligere generationer. Danskerne er både verdens lykkeligste og ifølge nogle undersøgelser også verdens mindst kirkegående folk. Det tomrum, som troen har efterladt, er blevet fyldt af jagten på den fuldstændige selvrealisering, også kaldet lykke. Som sådan er lykkedyrkelsen blevet en form for erstatningsreligion.

Kristendommen derimod giver folk en mening med tilværelsen, som også er der, når de ikke er lykkelige. Kristendommen er ædruelig og anser livet som sårbart og forgængeligt og rummer en forståelse af, at det vigtigste i livet gives os. Vi skaber det ikke selv. Kristendommen er ingen lykkereligion, men forkynder en glæde, der er både større og dybere end følelsen af lykk