Prøv avisen

Det mener anmelderne om dronningens kunst

Dronning Margrethe høster middelmådige anmeldelser for udstilling på Arken. Habil kunst, mener Jyllands-Posten

Det er umuligt at være 100 procent objektiv, når man skal vurdere dronnings kunst. Så ærligt åbner Jyllands-Postens kunstkritiker Tom Jørgensen sin anmeldelse af regentens udstilling på Arken Museum for Moderne Kunst.

Alligevel har både han selv og Berlingskes Torben Weirup kastet sig ud i forsøget og anmeldt udstillingen "Farvens Sjæl - Dronning Margrethe II's kunst".

Udstillingen er blevet til i forbindelse med dronning Margrethes 40 års jubilæum.

På udstillingen kan museumsgæsterne blandt andet stifte bekendtskab med "knokkel"-serien, som dronningen beskriver som "store, mærkværdige billeder af fantasiknokler på gul bund".

Ifølge Tom Jørgensen er der måske ikke tale om perfekt kunst, men han mener, at der er noget befriende og frugtbart over billederne.

- Knoklerne er med til at afmontere enhver idé om, at dronningen "kun" er skønmaler, skriver han.

Anmelderen giver dronningen tre ud af seks stjerner for en habil udstilling. Og trods den middelmådige karakter, er der plads til at rose regenten.

- Under alle omstændigheder slår Arkens udstilling fast med syvtommersøm, at dronningen er et usædvanligt menneske med mange facetter og talenter. En dronning, som vi danskere kan være stolte af, lyder det.

Berlingske har også brugt spalteplads på at anmelde regentens værker. Her er anmelder Torben Weirup mere begejstret for de royale pennestrøg, som han belønner med fire af seks mulige stjerner.

Han mener, at dronningen gennem årene er blevet en langt dygtigere kunstner, og at hun nu er langt fra den form for kunst, som hun - med egne ord - fuskede med tidligere.

Derfor vurderer anmelderen, at det er helt fortjent, at dronningen nu får sin kunst udstillet på Arken.

- Hun har for flere år siden forladt amatørernes og søndagsmalernes rækker og arbejder bevidst med nogle kunstneriske problemstillinger, skriver han.

Udstillingen åbner lørdag og er den hidtil største med dronningens kunst.