Det mener partierne om efterlønnen

Skal efterlønnen afskaffes eller bevares? Kristeligt Dagblad har spurgt arbejdsmarkedssordførerne

Det mener partierne om efterlønnen

Socialdemokraterne: Bevares
Socialdemokraterne vil ikke forringe efterlønnen. Hele 83 % af efterlønsmodtagerne er enten ufaglærte eller kortuddannede, og hovedparten har haft hårdt, manuelt arbejde i rigtig mange år.
Den typiske efterlønner er altså ikke en golfspillende gymnasielærer, som borgerlige kritikere af ordningen ofte hævder. Det passer heller ikke, når statsministeren i sin nytårstale siger, at efterlønnere er ligesom alle os andre. Efterlønnerne er dem, der har arbejdet hårdest på arbejdsmarkedet. Det er typisk slagteriarbejdere, 3Fere, FOA-medlemmer, tømrere, pædagoger eller metalarbejdere.
Når statsministeren fejlagtigt påstår, der kan spares 16 milliarder kroner om året, så overser han meget behændigt, at mange efterlønnere ikke vil kunne varetage et arbejde på grund af nedslidning, og alternativet til efterløn derfor vil være dagpenge, førtidspension eller desværre, for mange, ingenting.
Derfor til dem der vil fjerne efterlønnen: Snør de blankpolerede sko. Tag en tur ud på fabrikkerne, slagterierne, sygehusene, plejehjemmene eller byggepladserne, og få en snak med de ansatte. Hør deres historier om hårdt og slidsomt arbejde. Så vil I indse, at efterlønsordningen gør en forskel for almindelige mennesker.
- Torben Hansen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne


Radikale Venstre: Afskaffes
Radikale Venstre har foreslået en afvikling af efterlønnen for at reducere de offentlige underskud og skabe en mere holdbar økonomi. Det er ikke rimeligt at betale raske mennesker for en tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, når der er mangel på deres arbejdskraft og når der er et kæmpehul i statskassen. Men ingen nedslidte skal tvinges til at blive på arbejdsmarkedet. Vi ønsker en særlig lempelig adgang til førtidspension for seniorer, der er nedslidte.
- Jacob Blomgren Knudsen, politisk-økonomisk chefkonsulent for Radikale Venstre


Det Konservative Folkeparti: Afskaffes
Det har altid været konservativ politik, at efterlønnen skulle afskaffes, og nu er det også regeringens politik. Samfundet skal ikke betale til, at arbejdsduelige mennesker går på tidlig pension, men kun til de få svage, der virkeligt ikke kan klare at blive på arbejdsmarkedet.
- Helle Sjelle, arbejdsmarkedsordfører for Det Konservative Folkeparti


SF: Bevares
Principielt mener SF ikke, at det kun er de mest velhavende, der selv skal kunne bestemme hvornår de forlader arbejdsmarkedet. Nogle forlader det på grund af nedslidning andre fordi de ville risikere at blive det. Efter mange år på arbejdsmarkedet synes SF det er fair. Fremtiden vil byde på nyere typer nedslidning: stress, dårligt psykisk arbejdsmiljø, udbrændthed og altså ikke kun fysiske skader. Desuden kan regeringen jo ikke garantere jobs, fordi de slet ikke satser på vækst, men kun på besparelser og forringelser.
- Claus Perregaard, presse- og kommunikationschef for SF


Liberal Alliance: Afskaffes
Efterlønnen skal afskaffes. Vi har ikke råd til at betale raske og rørige 60-årige for at blive hjemme.
- Anders Samuelsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance


Kristendemokraterne: Bevares
Efterlønnen skal målrettes borgere, der har været 40 år på arbejdsmarkedet. Der skal gives mulighed for, at familier kan trække på en flexkonto, så de kan arbejde mindre, når børnene er små og arbejde mere senere i livet.
- Per Ørum Jørgensen, arbejdsmarkedsordfører for Kristendemokraterne


Dansk Folkeparti: Bevares
Dansk Folkeparti står ved forliget fra 2006. Det er ikke et ønske fra Dansk Folkeparti, at afskaffe efterlønnen. Det ændrer dog ikke ved at Dansk Folkeparti mener, at efterlønnen sagtens kan gøres mere fleksibelt.
Det kunne ske ved en ordning med en forenklet tilgang, man kunne skubbe efterlønnen foran sig, eller den kunne sættes på standby, hvis man fik et arbejde efter man var gået på efterløn. Den store gevinst er jo, hvis arbejdsgiverne virkelig ønskede at beholde seniorerne på arbejdsmarkedet.
- Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti


Venstre: Afskaffes
"Efterlønnen skal afvikles. Efterlønnen er meget dyr den koster staten 16 milliarder kroner om året. En udfasning af efterlønnen er derfor vigtig, hvis vi skal have råd til at udvikle vores kernevelfærd, for eksempel vores sygehuse og folkeskolen. Samtidig er der behov for alle hænder på arbejdsmarkedet de kommende år. I disse år er der kun fire til at tage over på arbejdsmarkedet hver gang fem personer forlader arbejdsmarkedet.
Venstre har foreslået en reform af efterlønnen efter følgende principper: For de, der allerede er på efterløn, fortsætter alt som hidtil. Og for de, der er tæt på at gå på efterløn, vil Venstre ikke ændre noget. Men for de, der er under 45 år ønsker vi, at efterlønnen helt afskaffes. For alle andre vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste og mindst for de ældste. For de der er nedslidte, foreslår vi, at man fremover får tilbudt at komme i fleksjob eller en seniorførtidspension. Ingen skal tvinges til at arbejde, hvis de ikke kan"
- Ulla Tørnæs, arbejdsmarkedsordfører for Venstre


Enhedslisten: Bevares
Jeg mener ikke at man skal arbejde til man segner. Og det skal ikke kun være de rige, der kan trække sig tilbage, mens de stadig har kræfter til at nyde deres børnebørn og fritidsinteresser. I stedet skal vi sikre gode seniorordninger, så langt flere kan trappe langsomt ned med arbejdet. Den store udfordring er at skaffe jobs til de mange arbejdsløse især de unge og indrette arbejdsmarkedet, så det passer til mennesker og ikke nedslider dem.
- Line Barfod, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten