Det mener partierne om religiøs omskæring af drengebørn

Kristeligt Dagblad har spurgt de 14 opstillingsberettigede partier, om de mener, at religiøs omskæring af drengebørn bør være forbudt. Læs deres svar her

Muslimer og jøder har længe praktiseret omskæring af drengebørn. Kristeligt Dagblad har spurgt partierne, om de mener, at religiøs omskæring bør være forbudt.
Muslimer og jøder har længe praktiseret omskæring af drengebørn. Kristeligt Dagblad har spurgt partierne, om de mener, at religiøs omskæring bør være forbudt. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Bør det være forbudt at praktisere religiøs omskæring af drengebørn i Danmark? Kristeligt Dagblad har stillet de 14 opstillingsberettigede partier 20 spørgsmål om værdipolitiske emner – herunder forbud mod religiøs omskæring. Her blev partierne præsenteret for følgende udsagn:

Religiøst betinget omskæring af drengebørn bør være forbudt i Danmark.

Partierne har kunnet svare på en skala fra helt uenig til helt enig og har haft mulighed for at uddybe. Her er deres svar.

Tag testen og se, hvilket partis værdipolitik du er mest enig i.

Det Konservative Folkeparti

Mette Abildgaard har på vegne af det Konservative Folkeparti svaret "hverken eller" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Religiøs omskæring er et dilemmafyldt emne. Et flertal i folketingsgruppen mener ikke, at omskæring af drengebørn skal forbydes; blandt andet med henvisning til vores jødiske mindretal, som gennem 400 år har været en velfungerende del af Danmark.

De mulige konsekvenser, som et forbud kan have for jødernes mulighed for at blive i Danmark, er vi ikke villige til at risikere. Jøderne har været et forfulgt folk gennem tusinder af år, og Danmark skal ikke være det næste land, som jøder må fraflytte, fordi de ikke kan praktisere deres religion. Folketingsgruppens medlemmer er dog fritstillet i spørgsmålet."

Frie Grønne

Sikandar Siddique har på vegne af Frie Grønne svaret "uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Frie Grønne ønsker ikke et forbud. For en stor del af minoritetsborgere i Danmark er det en fasttømret del af kulturen, og disse i forvejen udsatte og udskammede grupper i samfundet vil blot blive yderligere fremmedgjorte af et forbud."

Radikale Venstre

Andreas Steenberg har på vegne af Radikale Venstre svaret "uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Radikale Venstre er imod omskæring. Der er dog ikke enighed om, hvorvidt der bør indføres lovgivning, der begrænser muligheden for at foretage omskæringer. Radikale Venstre er et liberalt parti. Det betyder for det første, at vi værner om den personlige frihed – herunder basale menneskerettigheder som retten til egen krop. Men på den anden side værner vi også om religionsfriheden, og her er omskæringsritualet en central del af både jødedommen og islam. Nogen mener endda, at man ikke kan være jøde, hvis man ikke er omskåret indenfor de første otte dage af ens liv.

Et forbud mod omskæring kan derfor opfattes som et reelt forbud mod at være jøde i Danmark – det ønsker vi ikke."

Enhedslisten

Mai Villadsen har på vegne af Enhedslisten svaret "enig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Omskæring af børn er i strid med barnets ret til egen krop. Samtidig er et forbud ikke uden dilemmaer. Der er religionsfrihed i Danmark, og derfor er der her tale om to grundlæggende rettigheder, der støder mod hinanden. Men i Enhedslisten mener vi, at barnets ret til egen krop må komme først."

Danmarksdemokraterne

Peter Skaarup har på vegne af Danmarksdemokraterne svaret "helt enig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"I nogle religioner er det skik at omskære drengebørn, og derfor er debatten om rituel omskæring ofte svær, fordi den hurtigt kommer til at handle om religion. Men i alle andre henseender ville vi ikke være i tvivl om, at man kun underkaster børn en operation, hvis det er nødvendigt."

Nye Borgerlige

Pernille Vermund har på vegne af Nye Borgerlige svaret "enig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Nye Borgerlige går ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, når det sker uden en medicinsk begrundelse. Folketingsgruppen er fritstillet til at stemme efter personlig holdning i spørgsmålet."

Kristendemokraterne

Marianne Karlsmose har på vegne af Kristendemokraterne svaret "helt uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Nej. KD værner om trosfrihed og hensyn til mindretal i Danmark. Vi skal ikke gå forbudsvejen, men sikre at omskæring foregår under sundhedsfagligt forsvarlige forhold."

Venstre

Sophie Løhde har på vegne af Venstre svaret "uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Venstre mener, at vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark."

Dansk Folkeparti

Morten Messerschmidt har på vegne af Dansk Folkeparti svaret "enig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Forbuddet skal først gælde fra 7. dagen, og det skal foregå i kliniske omgivelser samt foretages af en lægefaglig person."

SF

Karsten Hønge har på vegne af SF svaret "enig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"SF ønsker forbud mod omskæring af børn under 18 år."

Liberal Alliance

Alex Vanopslagh har på vegne af Liberal Alliance svaret "enig" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.

Socialdemokratiet

Rasmus Stoklund har på vegne af Socialdemokratiet svaret "uenig" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.

Alternativet

Jan Kristoffersen har på vegne af Alternativet svaret "hverken eller" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.

Moderaterne

Jakob Engel-Schmidt har på vegne af Moderaterne svaret "hverken eller" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.