Det mener partierne om u-landsbistand

Skal Danmark øge u-landsbistanden? Kristeligt Dagblad har spurgt udviklingsordførerne

Det mener partierne om u-landsbistand

Socialdemokraterne: Ja

Den dag i dag lever mere end 2 milliarder mænd, kvinder og børn i fattigdom. I Socialdemokraterne mener vi, at vi i den rige verden har en moralsk og solidarisk forpligtigelse til at hjælpe folk i nød. Efter 10 år med nedskæringer er det tid til, at vi i Danmark igen lever op til vores ansvar. Derfor vil Socialdemokraterne optrappe ulandsbistanden over en årrække i takt med at vores økonomi genoprettes, så ulandsbistanden igen kommer på 1 % af BNI.
- Jeppe Kofoed, udviklingsordfører for Socialdemokraterne


Radikale Venstre: Ja
Bistanden skal tilbage på 1 % af BNI og der skal opbygges en selvstændig pulje på 0,5 % af BNI til klimafinansiering. Radikale Venstre vil kæmpe for, at hjælpen skal gå til de fattigste og ikke til alle mulige andre formål. Vi vil derfor rense bistanden for penge til: Flygtningeudgifter i Danmark, militære indsatser, klimafinansiering og gældseftergivelse. Radikale Venstre vil etablere sammenhæng i dansk udviklingspolitik, så udviklingsmålene ikke undermineres af andre politikområder.
- Jørgen Poulsen, udviklingsordfører for Radikale Venstre


Det Konservative Folkeparti: Nej
I Danmark er vi i forvejen et af kun fem lande i verden, der lever op til FNs målsætning om niveauet for udviklingsbistand, men vi kan blive mere effektive. Styrkelse af dansk udviklingspolitik skal især ske i Afrika syd for Sahara, hvor behovet er størst. Dette skal ske gennem en effektiv og værdibaseret indsats det betyder øget fokus på fremme af god regeringsførelse, vækst og beskæftigelse, ligestilling, respekt for menneskerettigheder og et bæredygtigt miljø.
- Helle Sjelle, udviklingsordfører for Det Konservative Folkeparti


SF: Ja
Vi vil have bistanden op på 1 % af BNI på sigt. Og det skal være rent bistand uden klimabistand eller penge til asylsøgere.
- Kamal Qureshi, medlem af Udenrigsordvalget (SF)

Liberal Alliance: Nej
Danmark er blandt verdens største bidragydere af udviklingsbistand målt i forhold til nationalindkomsten og den position skal vi fastholde. Udviklingsbistanden skal dog reformeres og dirigeres i en retning, hvor den i større omfang støtter frihandel og gives efter princippet hjælp til selvhjælp.
- Anders Samuelsen, udviklingsordfører for Liberal Alliance


Kristendemokraterne: Ja
Det er helt afgørende at øge bistanden for at bekæmpe udbredelsen af sygdomme, og at styrke uddannelse i udviklingslandene, for at fremme demokrati og menneskerettigheder. Udviklingsbistanden skal gradvist løftes op til 1 % af BNP allerede fra 2012.
- Per Ørum Jørgensen, udviklingsordfører for Kristendemokraterne


Dansk Folkeparti: Nej
Danmark skal ikke øge sin u-landsbistand. Tværtimod er det klart, at når vi som samfund skal spare mange milliarder kroner, så kan man ikke undgå også at se på om der kan findes besparelser på u-landsbistanden. Dansk Folkeparti har foreslået, at det danske bidrag reduceres til 0,7 % af BNP som FN anbefaler: Til gengæld kan man overveje at have færre programsamarbejdslande og dermed koncentrere den mindre støtte på færre lande.
- Tine Petersen, udviklingsordfører for Dansk Folkeparti

Venstre: Ja
Ja over tid skal vi øge udviklingsbistanden. Bistanden er i øjeblikket fastfrosset på 2010-niveau som følge af genopretningspakken, men i 2013 vil udviklingsbistanden formentlig stige i kroner og ører som følge af en stigende samfundsøkonomi.
- Karsten Lauritzen, integrations- og udviklingsordfører for Venstre


Enhedslisten: Ja
Danmark skal hjælpe mere til den økonomiske og sociale udvikling og klimaproblemerne. Det kan gøres med mere bistandshjælp, men det kan også gøres ved at stoppe multinationale selskabers trækken penge og værdier ud uden at betale skat, og ved at gøre den internationale handel mere retfærdig.
- Frank Aaen, forsvarsordfører for Enhedslisten