Guide til genåbning: Det skal du huske, inden du skal i kirke, på museum eller på restaurant

Samfundet åbner igen, og måske har du allerede en liste over de ting, du vil se og opleve. Men hvordan var det nu? Skal man have testsvar med? Må man gå i kirke? Og hvad var det med det der vaccinepas? Kristeligt Dagblad giver et overblik

Skal du på museum, i kirke eller andre ting? Kristeligt Dagblad har her lavet et overblik over de ting, du skal huske, inden du tager hjemmefra. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix, Johanne Teglgård Olsen

Når du skal på museum

Her skal du have coronapas med. Det gælder også kunsthaller, biblioteker og videnspædagogiske aktivitetscentre som eksempelvis Experimentarium og Vadehavscentret.

Inden du går i kirke

Det bedste råd er her at holde sig opdateret hos den enkelte kirke. Folketinget vil fra den 21. april lempe restriktioner for kirkerne – men hvad det helt præcist betyder, er endnu ikke afklaret. Læs mere her.

Spise ude eller inde?

Hvis man higer efter at få noget andet end sin egen hjemmelavede gryderet og mad fra køledisken, vil man allerede fra på onsdag den 21. april kunne tage på restaurant. Der er dog lidt forskel på, om man vælger at sidde inden- eller udendørs:

  • Indendørs: Indendørsservering er tilladt, men kun med coronapas og bordbestilling.
  • Udendørs: Her er der ingen krav om coronapas eller bordbestilling.

Sidste udskænkning skal senest ske klokken 22.00, og restauranter og cafeer med videre skal holde lukket for offentligheden i perioden kl. 23.00 til kl. 05.00.

Før du samler den store familie

Selvom verden bliver tilgængelig igen fra onsdag den 21. april, skal man huske, at forsamlingsloftet stadig er gældende og udfases løbende. De helt store fester og fejringer må man derfor vente med lidt endnu. Her er en oversigt over, hvor mange man må samles:

  • FØR DEN 21. APRIL: 5 indendørs, 10 udendørs
  • FRA 21. APRIL: 10 indendørs, 50 udendørs
  • FRA 6. MAJ: 25 indendørs, 75 udendørs
  • FRA 21. MAJ: 50 indendørs, 100 udendørs
  • FRA 11. JUNI: 100 indendørs. Forsamlingsloft udendørs afskaffes
  • FRA 1. AUGUST: Intet forsamlingsloft

Andet

Indendørs organiseret idræt vil også kunne genbesøges. Der er dog forskel på de forskellige aldersgrupper.

Børn og unge under 18 år vil for eksempel kunne gå til sport uden coronapas. Er man derimod over 70 år, er der et forsamlingsloft på 10 personer og krav om coronapas.

Vil man hellere se på, vil der også blive mulighed for at besøge de professionelle sportsudøvere på landets stadion med videre. Her er der afstandskrav, krav om coronapas og registrering af samtlige tilskuere på grund af smitteopsporing.

Også foreningsliv, musik- og kulturskoler samt andre kunstskoler er nævnt i aftalen. Her åbnes der for børn og unge under 18 år, men der er et forsamlingsloft på 25 personer. Genåbningen gælder ikke for sangaktiviteter.

Husk dit mundbind, og at du kan følge udviklingen i corona-situationen her.