Det spiller for musikskolerne

Musikskolerne er gode til at fastholde deres elever, viser nye tal for Danmarks Statistik. Men antallet af elever på musikskolerne kunne være endnu højere

Klaver, guitar og sang er stadig det, der hitter på musikskolerne. Og udover mange tilmeldte, kan skolerne også konstatere, at eleverne er trofaste. Godt halvdelen af de i alt 47.500 tilmeldte til sang- og instrumentundervisning i sæsonen 2017/2018 har to års erfaring eller mere bag sig, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det glæder Anja Reiff, der er konstitueret formand for Danske Musik- og Kulturskoler.

”Efter skolereformen i 2014 var vi bekymrede for, om længere skoledage betød trættere børn, og at der derfor var færre, der kunne finde tid og lyst til musikundervisning,” siger hun og fortsætter:

”Når eleverne spiller musik, bryder de barrierer med sig selv og hinanden, og det tror jeg har haft betydning for den gode fastholdelse, der har været, og som jeg glæder mig meget over.”

Det er dog Anja Reiffs overbevisning, at der er masser af uforløst potentiale, når det kommer til at få flere elever på musikskolerne. For selvom den såkaldte musiklov påbyder hver kommune at tilbyde musikundervisning i en kommunal eller selvejende musikskole, er det ikke givet, at for eksempel logistikken og samarbejdet med folkeskolen fører til mange nye elever.

”Her er der mange ting, der spiller ind, og jeg tror, antallet af elever på musikskoler kunne være meget højere. Men når det så er sagt, er det selvfølgelig meget fortrøstningsfuldt, at det går så godt med at holde fast i de elever, der starter.”

Udover klaver, guitar og sang på topplaceringerne, er også saxofon, elbas og tværfløjte i top 10 over de mest populære fag på musikskolerne, mens man som noget nyt også finder celloen. Det kan have noget at gøre med skolernes fokus på orkestre, mener Anja Reiff.

”Jeg er meget glad for, at flere har fået øjnene og ørerne op for celloen. Vi gør meget ud af at fortælle om glæden ved at spille i orkester, og for at få den helt brede klang med, er en cello nødvendig, så det er dejligt, at den bliver mere populær.”