Det stenrige olieland Qatar støtter danske muslimer

Det stenrige emirat Qatar ved Den Persiske Golf har doneret omkring 100 millioner kroner til den moské på Nørrebro, der åbner i løbet af foråret

Doha City i Qatar set oppefra. Det lille emirat med 800.000 indbyggere har ligesom nabolandet Saudi-Arabien en lang tradition for at støtte moskébyggerier rundt om i verden.
Doha City i Qatar set oppefra. Det lille emirat med 800.000 indbyggere har ligesom nabolandet Saudi-Arabien en lang tradition for at støtte moskébyggerier rundt om i verden. . Foto: FADI AL-ASSAAD Denmark.

Det lille emirat med 800.000 indbyggere har ligesom nabolandet Saudi-Arabien en lang tradition for at støtte moskébyggerier rundt om i verden. Men gaven til de danske muslimer er ikke ensbetydende med, at Qatar får indflydelse på fredagsbønnen i den nye moské på Vingelodden i Københavns nordvestkvarter.

Sådan lyder vurderingen fra professor Jørgen S. Nielsen fra Center for Europæisk Islamisk Tænkning ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Danmarks største moskébyggeri foregår uden diskussion

Der er en lang tradition for, at rige mellemøstlige oliestater støtter muslimske menigheder blandt muslimske minoriteter i udlandet. Ofte støttes både opførelsen af moskéen og driften. I Qatar blev der for 25 år siden opdaget gas i undergrunden, og det betyder, at landet besidder enorme rigdomme, som de populært sagt ikke ved, hvad de skal stille op med, forklarer Jørgen S. Nielsen og henviser til, at pengene fra Qatar sponserer religiøse aktiviteter mange steder i verden.

Ifølge Jørgen S. Nielsen repræsenterer styret i Qatar en konservativ form for islam, der dog ikke er nær så rigid som den religion, der udøves i Saudi-Arabien. Qatar er presset af de store naboer Saudi-Arabien og Iran. Emiratets støtte til de udenlandske menigheder skal ifølge Jørgen S. Nielsen først og fremmest ses som et forsøg på mere overordnet at skabe et sympatinetværk i udlandet.

Når Qatar opbygger tætte alliancer i udlandet, er det en slags forsvarspolitik i forhold til Saudi-Arabien og Iran. Qatar ligger som en blindtarm i forhold til Saudi-Arabien, siger Jørgen S. Nielsen og henviser til, at det lille emirat i årtier ofte har frygtet, at Saudi-Arabien ville rykke ind og overtage magten.

Han vurderer ikke, at regimet i Qatar får indflydelse på budskaber, der kommer til at udgå fra moskéen på Vingelodden.

Man kan sammenligne det med den støtte, den danske kirke giver til de danske menigheder i udlandet, siger Jørgen S. Nielsen.

Han hæfter sig også ved, at den relativt ukendte organisation Dansk Islamisk Råd, der står for byggeriet af moskéen på Vingelodden, deltog i et kristent-muslimsk ledermøde i 2011. Et træk, der ifølge Jørgen S. Nielsen tyder på, at Dansk Islamisk Råd er villig til at gå i dialog med det omgivende samfund.

Trods professorens vurdering vækker den lille oliestats engagement på Nørrebro bekymring hos gruppeformand for Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation Carl Christian Ebbesen.

Enhver ved, at hvis der kommer penge udefra, er der selvfølgelig også nogle forventninger om, at man prædiker islams ideologi. Det er uhyggelige udsigter, siger han.

Netavisen Den Korte Avis har også bragt flere artikler af den italienske journalist Giulio Meotti. Han konkluderer, at Qatar på samme måde som Saudi-Arabien gennem en årrække har arbejdet ihærdigt på at øge landets indflydelse og islam i Europa gennem blandt andet aktieopkøb og støtte til blandt andet moskébyggerier.