Det tidlige forårs omskiftelige vejr truer havens blomster

En lang periode med høje temperaturer og solskin har sat gang i foråret, men nu slår vejret om. Det betyder meget lidt for den vilde natur, men rammer havens blomster og buske

For mange symboliserer magnolietræets blomstring forårets komme. –
For mange symboliserer magnolietræets blomstring forårets komme. – . Foto: Leif Tuxen.

Sidste weekend nåede temperaturen flere steder i landet op over 20 grader. I næste weekend er der chancer for, at der falder sne. Aprilvejr, kalder vagtchef hos DMI Thyge Rasmussen det. Opkaldt efter årets vejrmæssigt mest omskiftelige måned. Vejret i april er, som vinden blæser. Bogstaveligt talt. Det afhænger nemlig af, om vinden kommer sydfra eller nordfra.

Blæser det sydfra, hvor solens højere position på himlen har medført temperaturstigninger, bliver vejret herhjemme varmt. Blæser det omvendt nordfra, bærer vinden kold luft med sig fra de arktiske egne. Det betyder koldere temperaturer herhjemme.

Når vinden som nu slår om, kan det mærkes. De næste mange dage vil solskin blive udskiftet med grå skyer, og det er ikke usandsynligt, at der falder sne, slud og hagl. Og i stedet for sidste uges tocifrede temperaturer bliver det næppe over fem-seks grader.

Efter weekenden regner DMI’s vagchef dog med, at temperaturen vil slå om igen.

Uanset vejret er foråret i fuld gang. Anemonerne ligger i et tykt tæppe over skovbunden, bøgen er sprunget ud, og mange planter står med friske grønne blade. En lun vinter og den varme start på forårsmånederne har fået naturen til at springe ud i fuldt flor. Og det er tidligere end normalt, vurderer naturvejleder og museumsinspektør Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Han fortæller, at en tommelfingerregel er, at hver grad, temperaturen i det tidlige forår er over normalen, svarer til, at naturen springer ud en uge tidligere. Når temperaturen dette forår har ligget næsten tre grader højere end gennemsnittet for årstiden, forventer han også, at naturen springer næsten tre uger tidligere ud end normalt. At vejret nu slår om og igen bliver koldt, slår han dog hen.

”Det er april i en nøddeskal,” siger han.

”Jeg kan love, at det kan planterne sagtens klare. De fleste planter vil bare gå i stå, og så vil de ligge stille hen, så længe frosten fortsætter.”

Mere følsomme over for temperaturændringer er de bestøvende insekter, fortæller Bo Grouleff, naturvejleder ved Børnehuset Jennumparken i Randers. Mange af dem vil nemlig ikke have et varmt sted, hvor de kan søge i ly, hvis vejret igen bliver koldt. Samtidig har de efter måneder i vinterhi brug for næring nu og her. Det kræver, at de arbejder i døgndrift.

”Får vi pludseligt ti graders frost, så har vi et problem. Det vil betyde, at masser af insekter vil gå til. Sådan er det. Det er naturens orden,” siger han og tilføjer, at mange insekter vil kunne klare sig, hvis temperaturen er omkring frysepunktet.

”Åh nej,” var det første, haveekspert for Bolius, Jesper Carl Corfitzen, tænkte, da han så vejrudsigten. Mange af de blomster og knopper, som lige nu skyder i haverne, kan nemlig ikke tåle nattefrost. Som eksempel bruger han en rododendronbusk i hans egen have.

”Den var allerede begyndt at blomstre og vise farve. Men fra den ene dag til den anden gik det fra at være farvestrålende og i fuldt flor til, at blomsterne hang som vissen brun tobak. Det skete efter en enkelt nat med minusgrader i sidste uge,” fortæller han.

”Selve planten skal nok overleve. Men med hensyn til blomsterne er løbet kørt. Langt de fleste planter, hvor blomsterne går tabt nu på grund af frosten, vil ikke blomstre igen. Det betyder, at man skal vente et helt år, før blomsten skyder igen,” siger han.

Derfor anbefaler han også, at man tager nogle forholdsregler, inden nattefrosten sætter ind igen. Et ekstralag fiberdug over de nye kartoffelplanter, afdækning af planter i det fri og lidt ekstra varme under forspiringen i drivhuset kan nemlig være med til at sikre, at planterne holder sæsonen ud.

”Det gode vejr giver os lyst til at give os i kast med haven. Men jeg vil nok anbefale, at man holder lidt igen med at plante for meget ud,” siger han.