Prøv avisen

Det tynde modeikon fra 60'erne fylder 60

De lange, tynde lemmer og store øjne var særkende for modellen Twiggy, som i 1960'erne tog modeverdenen med storm. I morgen fylder ikonet 60 år. -- Foto: .

Leslie Lawson -- bedre kendt som den verdensberømte fotomodel Twiggy -- fylder i morgen 60 år

Modellen, skuespilleren og sangeren Lesley Lawson – bedst kendt som Twiggy – fylder i morgen 60 år.

Modelverdenen har ikke været den samme, siden den 16-årige skolepige Lesley Hornby fra Neasden i London blev opfordret til at blive fotograferet af Barry Lategan. Hendes helt specielle ansigt med nogle utroligt store og fascinerende øjne slog an.

Under kælenavnet Twiggy og med en vægt på blot 41 kilo blev hun et modeikon. Designerne flokkedes om drengepigen med de lange, tynde ben, og der blev skabt teenagetøj – noget helt nyt i 1960'erne, hvor nederdele med læg og en længde til under knæet, skjortebluser og cardigansæt stort set havde været "uniformen".

Twiggy opnåede status som en af verdens højst betalte modeller og skabte med Twiggy Enterprises Ltd. og Twiggy & Co sin egen trend inden for teenagetøj og makeup.

Hendes berømmelse var så stor, at legetøjsfirmaet Mattel i 1966 lancerede en særlig Twiggy-dukke.

Som 20-årig besluttede hun at satse på en karriere som skuespiller og sanger. Også her viste hun stjernekvalitet.

Twiggy har indspillet en række film, teaterforestillinger, musicals, tv-serier og haft egne tv-programmer i både Storbritannien og USA. Hun vandt i 1971 to Golden Globe-priser for sin medvirken i Ken Russels filmversion af Sandy Wilsons musical "The Boy Friend".

I 1977 giftede hun sig med den amerikanske skuespiller Michael Witney, og året efter fik de datteren Carly. Michael Witney døde i 1983 som 52-årig af et hjertetilfælde. Senere mødte Twiggy skuespilleren Leigh Lawson, da hun medvirkede i filmen "Madame Sousatzka". Parret giftede sig i 1988 og bor i dag i London.

I 2005 genoptog Twiggy sin karriere som fotomodel – denne gang for det britiske stormagasin Marks & Spencer. Samme år optrådte hun for første gang som en af de fire dommere i det amerikanske tv-show America's Next Top Model – et program, som hun medvirkede i i fem sæsoner.

/ritzau/