Det tyske mindretal vil have tyske byskilte i Sønderjylland

Tysk-danske byskilte vil være med til at vise tolerance for to kulturer, mener det tyske mindretal

Aabenraa skal også hedde Apenrade på byskiltet. Det mener det tyske mindretal i Danmark, der foreslår tosprogede bynavne på en række af de store byer i Sønderjylland.

Vi har to kulturer i Sønderjylland, og 87 år efter genforeningen er det på høje tid, at vi skilter med det. Tosprogede bynavne vil signalere tolerance og åbenhed over for det tyske mindretal, siger Hinrich Jürgensen, som er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger, der er det tyske mindretals organisation i Danmark.

Han mener også, at skilte til offentlige bygninger som rådhuse, sygehuse og politistationer i grænselandet bør være på både dansk og tysk, og medarbejdere på rådhuset skal have et skilt på bordet eller blusen, hvis de også taler tysk.

Medarbejderne på rådhuset i Flensborg signalerer i dag med et skilt, om de også taler dansk.

Tosproget skiltning vil betyde en større synlighed for det tyske mindretal og give en større selvforståelse og legitimitet til os, siger Hinrich Jürgensen til Ritzau.

Forslaget fremlagde han for nylig på mindretallets delegeretmøde, og siden er det flere steder blevet mødt med både hovedrysten, og hvad Hinrich Jürgensen selv kalder latterliggørelse.

Det tyske mindretal kan sagtens finde rundt i Sønderjylland, og langt de fleste af os taler fint dansk. Det handler mest af alt om signaler, siger Hinrich Jürgensen.

Afdelingsleder Bent Jørgensen fra Københavns Universitets Afdeling for Navneforskning siger:

Der er mange følelser knyttet til den form for skiltning, og der kan hurtigt gå politik i sagen.

I andre lande har vi set, hvordan det kan være en ren hvepserede at stikke hånden i.

I eksempelvis Finland og Belgien har man valgt at skilte på mindretallets sprog, når en bestemt procentdel af befolkningen i området taler mindretallets sprog.

En aftale om tysk skiltning i Danmark vil formentlig kræve en tilsvarende aftale for det danske mindretal i Tyskland. Rettighederne for de to mindretal plejer at følges meget lige ad på dette område, forudser Bent Jørgensen.

Det danske mindretal i Tyskland har dog ingen planer om at kræve danske by- og vejskilte i Nordtyskland.

Det er ikke en prioriteret målsætning for os. Vi mener ikke, vores identitet afhænger af skiltningen, og desuden er mange af stednavnene her jo i forvejen af dansk oprindelse, siger Jens Christiansen, generalsekretær for Sydslesvigsk Forening, der repræsenterer danskerne syd for grænsen.

/ritzau/

/ritzau/